БНБ: Приемаме еврото от началото на 2024 г.

В рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Имам забележка - обменният курс ще се определи от съветът на ЕС, а не от БНБ. Така че БНБ не може да се изказва категорично за този курс.

Комунягите умират от яд. Въвеждането на еврото е един от най-мощните удари по комунизма и скъсването с руските интереси.

... защото руснаците са много нещастни, че продават на немците в евро, а биха предпочели плащане в левове??? Ае, откъде изскачате такива безмозъчни неандерталци, не мога да си обясня?!

Въвеждането на еврото е мощен удар по населението на България и нейната независимост.

Принципно ако казваме, че вече ставаме част от едно по-голямо семейство да променим някои неща при нас. Ако охотно приемаме фондовете, субсидии и т.н. от ЕС какво в същност даваме? Някак си оставам с впечатлението, че масово държавите искат да получат само плюсовете, но политически чувствителните теми по-скоро ги бутат някъде в страни за като им дойде времето. Очевидно, че ако всеки дърпа към себе си килимчето семейството ще се разпадне та може би дойде време да се седне малко по-сериозно да се обмисли какво в същност означава да сме част от ЕС и дали съвкупността от неща ни харесва повече от неприятните последици.

Вие хубаво сте го решили, ама ЕЦБ знае ли за това ? Как тъй без мониторинги, надзори, доклади и конвергенция по каквото им хрумне от Брюксел - все ще има за какво да се захваната.

Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватска, които се считат за отличниците от втората вълна държави, присъединили се към ЕС, не искат и да чуят за еврото!Всички тия държави можем ли да ги обвиним в комунизъм, путинизъм, русофилство и прочие простотии??Поляците специално ненавиждат комунизма и Русия! Чисто и просто гореспоменатите държави и народи отстояват своите национални интереси!Само след 4 години, през 2025г. закриваме ТЕЦ-овете "Марица-Изток" и край на въгледобива.И 100 000 работници и служители остават на улицата.Всичко това под натиск от ЕС! Поляците обаче се опълчиха на ЕС и няма да си закриват добива на въглища.Даже много скоро могат и да напуснат Евросъюза!Унгария и Чехия и те - Виктор Орбан специално не им цепи басма на тия от ЕС!И Полша и Чехия и Унгария никога няма да приемат еврото! А мен просто ме е срам, че съм българин!Не за друго, а защото едва ли има друга държава с такова малоумно, просто и тъпо население като БГ! За справка: вижте идиотските коментари на преобладаващите идиоти тук!

В голяма грешка си. Румъния влезе с нас, а Хърватия много след нас. Не са втора вълна. Плюс това Хърватия е в чакалнята на еврото от преди нас.

Такава държава Хърватска няма! Има Хърватия!

Умниците които слагат минуси май не знаят собствения си език. На български се казва Хърватия, Хърватска е на Сръбски и Хърватски.

и за тебе храна за размисъл - въглищата дето се копаят у нас са най-токсичният вид - ниска калоричност, много примеси. Заради това тока дето го правят е "златен". И сега какво става - заради доброто старо време дето трябваше ударно да се индустриализираме и се настроиха куп безмислени предприятия трябва да държиме десетки хиляди хора да се тровят само защото да се тупаме у гърди, че имаме собствено енергийно производство дето хем ни излиза през носа, хем сме разорали най-плодородните земи у нас, хем.... абе тъпи сме на обли речни камъни....

Славокия е с евро, бе тъпак! Преди да драскаш глупости си направи елементарна проверка.

Поправка - Словакия.

Мурзилажа реве :) кееф. Айде рубладжиите в каналя. Ся руските свине трябва да си купуват евро ама то е скъпо хахахахаха , чао смешници

Тъпак!! Даже не си даваш сметка на какво се радваш идиот!!!

понеже не се сещаш - имаш 2 години да започнеш бизнес и да се облажиш като цените станат двойни, а заплатите останат същите ... вместо да се оставиш "лошите" да те стрижат.

Как ще приемаме някаква мръсна, небългарска валута?! Ние национално достойнство нямаме ли?! Иначе за икономиката не ми пука. Въпросът е принципен.

Ще стане много лошо господа комунета и затова да въведем рублата вместо еврото. Червените дебили пак плашат народа. Как ще скочи цената на сиренето каро сега си купувам немско сирене по-евтино от българското.

Често се казва че Евросъюза ще се разпадне и се спори кога. Е сега е ясно -Евросъюза ще се разпадне 2026 година..

Колко ползи видя Българина от Европейския Съюз и НАТО??? Задайте си този въпрос!? ...Толкова ползи ще видим и от въвеждането на еврото.

За ревящите !! Никак не е трудно да се предположи какво ще стане с левчето ако се отвържем от борда ! Популистките изказвания от рода - национална валута и проче , звучат добре , НО скъсаме ли борда няма какво да спаси лева от потъване , галопираща инфлация , всеки ден ще си купувате хляба (и всички стоки) на нова по висока цена !! И аз съм патриот и родолюбец , НО излишния патриотизъм в случая е неуместен тъй като ще ни доведе до разруха и национална катастрофа !

Нещастник…

ако имаме свестни институции, които не правят простотии и крадат в рамките на невидимото - пре спокойно може да махнем валутният борд. фактът, че не сме го направили само доказва, че не сме нормална държава.

ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ГОЛЯМО ОБЕДНЯВАНЕ! ХЛЯБ 1 ЛВ. СТАВА 1 ЕВРО,А ЗАПЛАТИТЕ СЪЩИТЕ! И ТАКА СЪС ВСЯКА СТОКА! ПОЛИТИЦИ ПРЕДАТЕЛИ.

Те цените и сега са в Евро нищо че пише лев..

??? за какво говориш? в момента хляба минава 2 лева.

И кой ще си купува хляб по 1 евро , който до вчера е струвал 0.5 . Пазарът си има механизми и който се опита да шикалкави няма да продава , а ще продава този на най-ниската цена

споко , дотогава хляба ще стане 2 лева ... което пак си е е едно евро

Добре че след три години ще са само лош спомен

Бакърджиев пукна... Кой ще взриви БНБ?

Това ще бъде катастрофа!

вариант е да приемем рублата и Путаранов за шеф докато го вкарат в Мавзалея :)

Без да е дошло еврото, космическото поскъпване е вече факт!Това поскъпване напълно съвпадна с новата "власт"! Прост пример: олиото за готвене, което допреди 2-3 седмици беше 1,80-2.00лв. за бутилка от 0.500мл вече е 3.80-4.00лв.Т.е. поскъпването е над 100%!Хлябът от 1.20-1.30лв за пакет нарязан хляб от 0.800кг. е вече 1.80-1.90лв. Поскъпва ударно всичко - храни, имоти, наеми, тоци, води, дрехи, обувки...Всичко за което се сетите!С еврото всичко това ще стане не лукс, а суперлукс - скъпотия на N-та степен!От утре, 1-ви юли, честити ви нови по-високи цени на тока и водата! А доходите на овчата рая?Доходите разбира се, че ще си останат на ниво Уганда, Габон, Бенин или Руанда, да речем! Това я чака раята!Чака я умирачка!Че кой гледа другото, ами който гушне букета от гладушка и мизерушка няма да могат и да го погребат!Щото едно най-евтино погребение сега не пада под 2500-3000лв.Има доста случаи вече близките оставят мъртъвците си по болници и морги, щот нямат пари да ги погребат!А пък с еврото като дойде - майко мила... Айде честито на раята!Робска, проста, малоумна и най-вече безобразно страхлива рая!Раята е герой само пред компютъра и след втората пърцуца, пардон - ракия! Такава рая напълно си заслужава касапите - да я колят, дерат, стрижат, доят, ебат и какво ли още не!

пак ще гласува за Раду Тъпото или за Учиндолският Кретен, то се знае :)

без преходен период, по бързата процедура, ПРЕЦАКВАНЕ!!! Оставаме без националната валута и връщането е пагубно! Робство! Къде, къде на опашката са лидерите на източна европа Полша, Чехия! Референдум за еврото, за ес, за нато! Продажници!

ще станат по-богати бедните по-бедни :)

Въй, рубладжиите сега ще трябва да да оазаруват евро, а то поскъпва.

Това ще е пагубно за най-бедните в ЕС. Искаме референдум! БНБ не представлява целият български народ. Кой има интерес да бутне валутният борд?!.

Бе малоумник, какъв валутен борд, като ще сме в евро. Аман от празноглавци с мнение!

Нито питате хората, нито се интересувате от това робите какво искат....просто племе ей!

ДА, за приемане на еврото, но ТВЪРДО НЕ, за внасяне на резерва в ЕЦБ, той си е наш и само наш, изгладувахме го 40 години с МВФ и затягане на коланите!

3 неща определят суверенитета на една държава, граница, армия, и собствена валута. И сами можете да определител до каква степен сме суверенни. А може ли да има национална Данка, без национална валута

Принципно, това не са нещата които определят суверенитета на една държава. Има мнго определения за суверенност на една държава и в нито един от тях няма собствена валута и армия...

Принципно, ако нямаш армия, която да те пази, и собствена валута, която е в основата на собствени иконамика и финанси, значи нямаш нищо. Не знам какви са ти принципните, но можеш ли да наречеш една жена твоя, ако друг мъж я пази и, и плаща парфюмите

И по-добре така, защото преди, при проф. Тодор Вълчев от 2-ро ГУ на ДС си бяха ОПГ - ръководството, която съдейства за кражбата на целия Валутен резерв на България - 2 милиарда долара, от руския гражданин и офицер от руското военно разузнаване, инсталиран по едно време и за премиер - Андрей Карлович Луканов, Кръстникът на българската мафия с ДС-КГБ генерал Любен Гоцев. БНБ са също пряко отговорни и за мириардите, откраднати от банковата система - първо си затвориха очите за създаването от всякакви мафиоти на банки без дори да имат необходимия капитал, със заемен капитал - няколко банки пък се създадоха с едни и същи пари, които прехвърляха по сметките си да да получат лицензи... А след това съвсем логично банките и привлечените спестявания в тях бяха откраднати от тези престъпници! И всичко това стана при “контрола” им от БНБ! Между другото, като става въпрос за БНБ - къде е това леке и мошеник Инан Искров, сето пееше “Стани, стани моме Калино” с “големия престъпник” Цветан Василев и защо още не е арестуван, както офшорния обслужвам на сметките на мафията - Ст. Мавродиев?

Приеме ли се ЕВРОТО - до 01.2014 за 2 000 000 млн пенсионери трябва да се намери място в гробищата; - държавата вече я няма, а за територията - на кой му пука? Народе, не бъди стадо! Събуди се племе просто!

Глупости

Погледнете етикетите в Pepco и ще разберете какво ви чака ....

12 години се внушава, че Борисов строи магистрали, защото се снима пред багери. А истината е че ги строят фирмите на Прасиилян и Черепа. Борисов е в ролята на Сводника, който раздава Обществените поръчки и прибира комисионните в Чекмеджето.

Абе хора като пишете магистрали, това магистрали ли са бе проститутки такива???порно!!!

Хубаво че поне вече няма да гледаме лика на този мазен истанбулски циганин който който унищожи България и насила я подари на немците за да изгубим всички войни, познат като Стефан Стамболов.

Що ме дислайквате. Да не сте му фенове?

Да защото не допусна задунайская губерния.

Да, супер. Това е най-важното. Да сме със немците. А да я духа Македония... Промити мозъци. Затова трепали толкова комунистите.

След три години, я камилата, я камиларя ....

БНБ не е нищо повече от обикновен чейндж! Жалко, но това е истината.

И по-добре така, защото преди, при проф. Тодор Вълчев от 2-ро ГУ на ДС си бяха ОПГ - ръководството, която съдейства за кражбата на целия Валутен резерв на България - 2 милиарда долара, от руския гражданин и офицер от руското военно разузнаване, инсталиран по едно време и за премиер - Андрей Карлович Луканов, Кръстникът на българската мафия с ДС-КГБ генерал Любен Гоцев. БНБ са също пряко отговорни и за мириардите, откраднати от банковата система - първо си затвориха очите за създаването от всякакви мафиоти на банки без дори да имат необходимия капитал, със заемен капитал - няколко банки пък се създадоха с едни и същи пари, които прехвърляха по сметките си да да получат лицензи... А след това съвсем логично банките и привлечените спестявания в тях бяха откраднати от тези престъпници! И всичко това стана при “контрола” им от БНБ! Между другото, като става въпрос за БНБ - къде е това леке и мошеник Инан Искров, сето пееше “Стани, стани моме Калино” с “големия престъпник” Цветан Василев и защо още не е арестуван, както офшорния обслужвам на сметките на мафията - Ст. Мавродиев?

Русофилчетата доволно потриват ръце - що копейки паднаха днес! Ще стигнат за Лада (на старо)!

На 1 януари 2024 г. е погребението на територията Булгаристан

Ще е погребение на русофилските мечти за 16 република!

Както е погребана половин Европа... за която мечтаеш... ех Ганьо, Ганьо...

Руски, същото говорехте и при влизането на Гърция в еврозоната! Алчни сте до невъзможност! Не ви стигна ктб1, надявате се на още...

Кой от хунтата крадлива Радева сложи ръка на 500 милиона за магистрала Хемус готови пари ?!?!?! И в кой дубайски джоб ще потънат мамка ви крадлива комунистическа

Само сиренето е безплатно. И щом щракне капана, може да си го хапнете всичкото

Тотална мобелизация на мурзилажа. То не бяха искания за дискусии, референдуми, паники за обедняване и космически цени. Ребята еврото е валута на България повече от 20 години заради валутния борд, само в обръщение се въртят левове вместо евра. Гледайте си суверенната дървена рубла.

ТАКА КАЗА БНБ! Ама ви е бедна фантазията какво ще каже ЦЕЛИЯТ НАРОД!!! СРЕДЕН ПРЪСТ НА ЗАПАДА, А И КАКТО ГО ПРЕДРЕЧЕ ПАВЕЛ ГЛОБА: НЯМА ДА ГИ ИМА НИТО НАТО, НИТО ЕВРОСЪЮЗА ДО ТОГАВА!!!! ДАНО! ДАНО! ДАНО!

Павел Глоба? Дето всяка година предвещава я война, я комета, я епидемия? (за 2020 не позна - каза че ще има наводнение) Проблема на 21 век е, че телефоните стамаха по-умни от повечето хора!

ПАВЕЛ И ТАМАРА ГЛОБА СА СЕМЕЙСТВО ИЗМАМНИЦИ, ИЗГОНЕНИ ОТ ВАНГА ОТ БГ!!!

Ротшилд го е казал от преди 200 години, ако аз командвам централната банка ца една държава, няма значение кой я управлява. И всички виждаме че това е точно така. Не знам да ли разбирате, че сме роби, но ако приемем еврото ще направим и внуците си роби

Пешо - бе що не си пиеш хапчетата?

Ами предпишими ми някакви, и ще ги пия. Без значение какви, само ми кажи с какво да ги платя евро или лев

Специален по-здрав за Митрофанова и Путя. Марш обратно в Азия, бе подлоги.

Браво!!! Надявах се да е по-скоро но пак е нещо!!! Еваларка Баце. Руските свине реват :) кеф ми е

Я 28 различни ИП-та от 3 ма келеша :) евала мурзилаж, нищо не става от вас :) бидняциии

Всичкото руски трол на амбразурата - евро скептиците са само онлайн:) Хубаво ни припомняте за Гърция и Италия. Те си имаха сериозна задлъжнялост и икономически проблеми и преди еврото. Не бяха и във валутен борд, от там и дойде разликата в цените. Като сте казали А, кажете и Б. Какво се случи със Словакия, Словения, Естония, Латвия и Литва? Държави в доста по-сходна ситуация до нашата, чиито икономики се подобриха значимо след ERM2.

Момче! Не ни пречи да си изкарваме копейките! Друго не умеем да правим!

Трябва да поемем по точно ОБРАТНИЯ път - изобщо да махнем пега към еврото. Замислете се малко - еврото има ОТРИЦАТЕЛНИ лихви по депозити! Лихвите по заеми, макар и ниски, са положителни. Всеки мангал, които едвам може да си напише името ще взима заем. А тези, които работим и сме заделили някой друг лев за черни дни - ще ПЛАЩАМЕ лихва!!! Европа живее в ненормална среда и проблемите с еврото тепърва ще се задълбочават. Забравихте ли вече какво стана в Гърция? Нас ще ни удари в пъти по-тежко. Трябва да бягаме надалеч от еврото, а не към него. По политически протести не ходя, но съм готов да организирам и участвам в протест и дори бунт срещу еврото. Абсолютно неприемливо!

Марш в Русия бе, мекере! Там никога няма да има Евро. ...или в Турция!

Я марш ти в глусната западна Европа! Лизач на евро гъзове.

До RightWingConservative: "Гнусната западна Европа"? Абе няма ли кой да ви спре интернета в лудницата?

Супер е!

Левовете в марки сменям аз... :)

скапания ДЕМОКРАТИЧЕН ЗАПАД КРИТИКУВА РИСИЯ И КИТАЙ, че не били демократични!!!!! В КОЛКО ДЪРЖАВИ ВКЛЮЧИТЕЛНО БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМИ ЗА НАТО ЕС И ЕВРОЗОНАТА?????? В КОЛКО ПИТАМ НЕЩАСТНИ КО ПЕ Л ЕТА ДА ПУК НЕ ТЕ ДАНО!!!

Млък бе антибългарино русоробски Гласувал си за партии, те решават на по-горно ниво какво ще става Обикновения (прос') човек като тебе няма как да решава такива важни за държавата неща.

И да си кликаш плюсчета, а на другите минусчета с tor, това няма да те направи по-малко антибългарски отпадък, понел ?

Наистина не мога да ви разбера - вие изобщо мислите ли преди да пишете?!?! Я се сети сега кои години България влезе в НАТО и ЕС, после се сети какви бяха настроенията в обществото ония години, кой беше на власт, с каква подкрепа се ползваше.... И чак тогава си задай въпроса: а, бе, ако аджеба бях направил референдум тогава, какъв ли щеше да е резултата?!?! Не знам що ги мислите за панацея тези референдуми, още повече, че "светли" примери за тях има и сега - питай англичаните. Не, само с Швейцария не ми се сравнявайте, щото сте много далеч от тяхната психология, за да си вярвате на референдумите.

Честито :) не искам да си мисля колко глад чака стотици хиляди в държавата! 300 евро минимална заплата ХАХАХАХАХА. С идиотския вирус не успяха, но с еврото ще изтребят народа!

Лоша новина за мафията и сивата икономика.

Унгария щеше да го приема още 2018 някъде. Но взеха, че размислиха. Така че до 2024 има време да се отметнем 10 пъти.

Приели сме еврото още 1997г. Сега ще сменим банкнотите, цените по етикетите и касовите бележки. И ако това с етикетите мине гладко, т.е. търговците просто разделят на 1.95583 а не да сменят само валутата от ЛВ. на ЕВР. ще е супер! Ще се прецакат само банките и чейндж бюрата заради разликите купува/продава от централния курс.

Прав си, България от много години е приела еврото, а зад всеки лев има 2 евро, които да го покрият. Съответно не печатаме левове и държавата работи само с това което има. Имотите, наемите, автомобилите и всичко с по-висока стойност отдавна са превалутирани в евро. Това, което ще се промени, че ЕЦБ става за нас от най-голямо значение, банковия пазар се либеризира, а заемите ще са още по-ниски, заради намаления риск и подобрената банкова конкуренция.

И на германците така обясняваха, обаче какво стана е въпроса?!? Бях точно в годините когато смениха марките с евра, цигарите от 5 марки станаха 5 ама евра. Не съм пушач, за щастие но някои много реваха. На роднина заплатата му беше 4+ K марки, странно но не знам защо станаха около 2 и малко евра. Хляба обаче от 2 марки стана 2 еврейчета. И те така, те ...преди малко повече от двайсетина години.

И - кво викаш: оттогава Германия потъна, измря половината народ, и се превърна в държава от Третия свят?

Я някой да ми каже какво хубаво е направено за сиромасите : Високи пенсии, супер здравоопазване, евтини стоки, евтин ток евтина вода??? Сега и Еврото.. И чакайте бай Данчи бакалина да спази съотношението лев евро с неговата алчна и крадлива душица. Жалко за хубавият климат и природа.