Балон. 200 000 жилища в София, купени с цел инвестиция, стоят празни

Никола Янков, управляващ съдружник в "Експат Капитал" пред подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте, Търсите бизнес заем, личен заем, жилищен заем, заем за кола, студентски заем, заем за консолидиране на дълга, необезпечен заем, рисков капитал и т.н. ... Или ви е бил отказан заем от банка или финансова констелация или повече причини. Ние сме честни и частни кредитори, предоставящи заеми на фирми и физически лица при ниска и достъпна лихва от 2%. Интересувате ли се? Свържете се с нас, за да обработим заема в рамките на 48 часа след превода. Имейл за връзка: robertwattles11@gmail.com WhatsApp: +48732104284

Не мога да повярвам. Колегите явно нямат никакви познания от имотния пазар. 60000 имота е меко казано смешно, 200000 имота празни. Колеги проверете цифрите в НСИ. И не говорете простотии. Сделките София за всички имоти за първите 6 месеца са около 16000, а новите апартаменти, излезли на пазара около 8000. Какви "Експерти" ето така се раждат кризите!!! Недоумявам, как тази медия допуска това!

конкретика и факти трябват, а не празни приказки. Най-добрата инвестиция към днешна дата (и в близкото бъдеще) си остава биткойна. следват имотите в софия. ако имаш свободни пари ти носят доход и цената им расте. следват земеделските земи, които ще стават все по-ценни (тук приличат на биткойна - с ограничено предлагане са). няма подръжка и данъци. към днешна дата са малко по-лоша инвестиция, но аз лично се замислям към коя от последните 2 опции да избера. за първата няма спор. там да си нокойнър е престъпление към бъдешето ти!

Имате ли нужда от спешен заем, за да задоволите финансовите си нужди? Ние предлагаме заеми в размер от 2 000 до 50 000 000,00 евро, ние сме надеждни, ефективни, бързи и динамични, без проверки на кредитоспособността и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми през периода на прехвърляне. Ние предлагаме широка гама от лични, бизнес, жилищни и консолидирани заеми, които са адаптивни към променящите се нужди и обстоятелства с 3% лихва. УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧВАТ: Лични заеми Бизнес заеми Обновяване Клиентски заеми * Автокредити и др .. Как да кандидатствам: Кандидатстването за заем е бързо и лесно! Компании или хора, които се интересуват от кандидатстване за заем с достъп до финанси, които се нуждаят от повече информация за това как да кандидатстват Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com WhatsApp номер: +79258159150 Относно Г -н Скот accessloanfirm2030@gmail.com

Добре де, значи от всичко казано в това интервю излиза, че ако вие имате пари, влагате ги и печелите още пари. Които сигурно пак ще вложите за да спечелите още повече. В задачата се пита кой тогава работи и създава добавената стойност, за да може вашата инвестиция да е печеливша? Все пак някой някъде трябва да създава промишлена продуцкия, храни и подобни, за да може с парите си да купите нещо. Но ако даже 10% от работоспособното население започне да влага пари с инвестиционна цел за да печели пари, а не влага труд за да спечели пари, то скоро от парите няма да има смисъл. Не става дума само за инвестиционите фондове. Така е и при имотите. Взимате заем, купувате имот с инвеестицонна цел. Давате го под наем. В случая вие плащате лихва и погасителни вноски на банката, а наемателя ви плаща наем, с който (в идеалния случай) ще ви покрие вноските и лихвата плюс малка печалба. С част от тези пари от печалба вие си купувате храна, дрехи, електроника и т.н. В един момент производителите на храни, облекла и др. решават да постъпят като вас. Продават си нивите и фабриките, купуват си апартаменти в голям град, дават ги под наем и почват да печелят. Пита се от кого, защото вече тези, които осигуряват жизнения стандарт са станали рентиери, никой не произвежда, а всеки купува и продават апартаменти и дава под наем. Накрая няма и кой да наема. Това е сприлата на катастрофата. Не може да избягате от математиката.

Високите цени на имотите, ако не увеличат заплатите са неустойчиви. Но предвид идващата инфлация през храните и енергията, мисля че по-скоро заплатите ще се качват, отколкото цените на имотите да падат. И ако след някой месец настъпи една сериозна корекция на фондовите пазари в САЩ, каквато се очаква от поне година, интересни какво ще обяснява тогава господина. ПС. Предвид недостига на работна ръка в София, една корекция с 30% нагоре на заплатите + разхлабване при визите на ниво ЕС ще доведе до приток на емигранти. И жилищата полека ще се пълнят.

Можеш ли да ми кажеш печелившите числа от тотото за другата седмица, гледам разбираш от прогнози

Никакъв шанс! Все пак българския пазар търпи негативи от отварянето си, не позитивни. 200к жилища са купени с цел устойчивост на инфлация. Българина е скептичен към транс национални сделки, камо ли ливадните милионери. Много си заблуден братле! Очаквам корекция над 30% в следващите 18 месеца за цените и 10% корекция в наемите. На печелившите, честито!

Ние които познаваме стара София сме щастливи да изпратим навлеците в София,обратно на село и да да се спре строителството,да се сринат предприемачи .безпаметното строителство да се срине със земята.

И отново да си стането калното село което си бяхте преди да ви направят руснаците столица!

Тоя ми казва да инвестирам парите си в пирамидата срещу нас ( казиното ) да си купя. биткоини акции на супер мега технологична компания която ще произвежда коли които ще се захранват не с ток или гориво. А със Фотосинтеза или пък да съм си купил един континент на луната за някви скромни няколко си хиляди и аз ще го послушам разбира се няма да си купя имот в София а ще бъде на луната

Балона гръмна със страшна сила. Очаквайте детонацията, която ще предизвика, да видите какви опустошения ще има.Късно е вече, лошите кредити гонят космоса. Тия, които накупиха имоти на изкуствено двойно завишени цени, да ближат рани им предстои.

Гръмна ли вече ? ей ся тръгвам да купувам имоти по два за лев. Трябва ми да купя половин София, може и три четвърти.

ИмЪ да чакаш.! или тези които купиха вече ги платиха а тези като теб няма никога да си. Купят но това няма значение нали карам BMV х 5 2005 година това си е да си велик!

В стил,,елата при батко,да ви пее сладко,сладко...купете си акции,моето,не се губи,за вас остава дървото.

Още в заглавието е излъгал.В София има 600000 жилища и 200000, или една трета не са празни. Затова пък,много акции и коини са абсолютно празни.

Някой по-долу го каза. Наемите изостават сериозно от ръста на цените на имотите и от ръста на работната заплата! Прост пример! Имам магазин, който преди 10 години ми носеше наем 600 лв, заплатата беше тогава 660 лв. Сега наемът ми е 660 лв, а средната заплата 1500 лв. Изводът е, че ако човек има хубава професия и работи здраво може да живее много по-добре, отколкото тези с наемите, дето се надяват някой да им плаща по-дълго време и да не напусне с нанесени щети на имота за хиляди! А да даваш апартамент под наем е абсолютно неоправдано. То е за хора, които едвам връзват двата края с някаква жалка заплата. Това е мое мнение! Има и изключения! Ако наема е много висок, друга работа! Но то и имота ще е безобразно скъп!

Всичко е ясно от статията само не е ясно кое не е балон...

Айде, от една пирамида в друга пирамида! Ганьовците са толкова мързеливи, че поне 60% смятат , че могат да живеят като рентиери. Втори разчитат на Bitcoin да станат милионери, трети разчитат да гепят от еврофондовете...четвъртите , които са от женски пол, разчитат да се оженят за милионер, че да не бачкат! С една дума желаещите да работят са много малко!

Бaнĸoвoтo ĸpeдитиpaнe, минaвa пpeз тpи дeгeнepaтивни eтaпa: xeдж, cпeĸyлaция и Роnzі. Πъpвo, дoxoдът нa ĸpeдитoпoлyчaтeля тpябвa дa e дocтaтъчeн, зa дa пoĸpивa лиxвитe и глaвницaтa. Πpи cлeдвaщия тoй тpябвa дa e дocтaтъчнo виcoĸ, зa дa пoĸpиe caмo лиxвитe. B ĸpaйния eтaп вcичĸo тoвa ce пpeвpъщa в зaлoг, чe цeнитe нa aĸтивитe щe ce пoĸaчaт дocтaтъчнo, зa дa пoĸpият зaeмa. И ĸoгaтo нeизбeжния cpив нa цeнитe нa aĸтивитe пpoизвeдe ĸaтacтpoфa, yвeличeниeтo нa бoгaтcтвoтo, ĸoeтo e caмo нa xapтия, изчeзвa, пoвличaйĸи cъc ceбe cи peaлнaтa иĸoнoмиĸa.

Собствениците на жилища не са защитени по никакъв начин от некоректни наематели, затова жилищата стоят празни. И ще стоят, докато не се измени законодателството. Всички партиди за ток и вода като в Европа трябва автоматично със сключване на договор за наем да се прехвърлят на името на наемателя и осъждането на некоректен наемател трябва да е лесно за собственика и за Вик и електроенергийните дружедтва. Само тогава жилищата ще се напълнят с наематели.

Че то и сега е така по закон. Проблемът е, че собствениците не декларират договорите за наем, за да не плащат данъци. Съответно без договор каква защита да има?

Дори и да имаш договор, пак е нищо и половина! Има да съдиш някой с години и нищо! И определено от наем, пари не се изкарват. Не и толкова, че да живееш добре. Особено извън София!

Това е абсолютна лъжа. Няма начин по който да прехвърля партида за ток или вода на наемател. По българските закони ВИНАГИ съм солидарно отговорен !! Интересно - защо ли ?

Защо да ги съдиш? Ако са с договор за наем, може точно за минути да им се прехвърли партидата за ток и парно. Но прехвърляне без договор няма как да стане. Искаш закон при липса на договор за ползване да се прехвърлят партиди и, хем да няма данъци, хем да има защита. Е, това просто е проблемът масово, защото няма как да стане.

Не собственикът а наемателят трябва да прехвърли партидата. В ЧЕЗ това означава освен всичко останало да си повисиш полувин ден в някой техен център. Колко са готови на това?

Ти това пробвал ли си го, или само някъде си го чел ?!

Партидите могат да се прехвърлят и сега

Блъскайте си главите в тези безполезни кутийки.

Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa пpeдпpиe мepĸи зa oгpaничaвaнe нa ĸpeдитиpaнeтo. Ocнoвнaтa пpичинa зa тoвa e бyмът нa ипoтeчнитe зaeми, ĸoйтo зacилвa oпaceниятa зa имoтeн бaлoн, пишe CEГA.  Упpaвитeлният cъвeт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa peши дa yвeличи oт дoгoдинa нивoтo нa т.нap. aнтициĸличeн ĸaпитaлoв бyфep ĸъм ĸpeдитнитe pиcĸoви eĸcпoзиции нa бaнĸитe oт 0,5% нa 1%. Mяpĸaтa нa БHБ цeли бaнĸитe дa имaт дocтaтъчнo peзepви дa пoĸpият зaгyбитe oт зaeми, ĸoитo длъжницитe нe мoгaт дa пoгacявaт. Πo пpaвилo бyфepът ce yвeличaвa, ĸoгaтo ce нaлaгa дa ce "oxлaди" нeздpaвocлoвнo бъpз и гoлям pъcт нa ĸpeдититe. Haблюдeниятa нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa ca, чe ĸредитната активност e пpeĸoмepнa, ĸaтo пpитecнeниятa ca нaй-вeчe зa жилищните кредити. "Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на pискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален спад на икономиĸaтa", пocoчвa в мoтивитe cи цeнтpaлнaтa бaнĸa. Πo пocлeдни дaнни зa пъpвитe ceдeм мeceцa нa гoдинaтa pъcтът нa нoвooтпycнaтитe ĸpeдити y нac e нaд 7% cпpямo 2020-a, ĸaтo зa жилищнитe ипoтeĸи yвeличeниeтo e c нaд 15 нa cтo. Увeличaвaнe нa ипoтeчнoтo ĸpeдитиpaнe пpи вce пo-нaмaлявaщи лиxви e cъпpoвoдeнo и oт нeпpeĸъcнaт pъcт нa цeнитe нa жилищaтa, ocнoвнo в гoлeмитe гpaдoвe. Toвa e пoвoд зa oпaceния oт пopeдeн имoтeн бaлoн cлeд финaнcoвaтa ĸpизa пpeз 2008-2009-a гoдинa. Цeнитe нa жилищaтa y нac гoдишнo нapacтвaт c oĸoлo 7%, дopи и пpeз 2020-a, ĸoгaтo пpeз втopoтo тpимeceчиe имoтният пaзap бe нaпъpвo зaмpял. Зa пъpвитe 6 мeceцa нa тaзи гoдинa pъcтът в цeнитe нa жилищaтa e 5%. Oт 2015-a гoдинa ce нaблюдaвa тeндeнция зa ycĸopявaнe нa жилищнoтo cтpoитeлcтвo и интepecът ĸъм пoĸyпĸa нa жилищa. Πo-гoлямaтa aĸтивнocт идвa и oт пpoмянaтa в нaглacитe зa живoт пo вpeмe нa пaндeмиятa. Cтeпeнтa нa пpeнaceлeнocт зa EC e 17,2% ĸъм 2019 гoдинa.Зa втopoтo тpимeceчиe нa 2021 г. в Coфия ca cĸлючeни 9736 cдeлĸи зa вcичĸи видoвe имoти, ĸoeтo e 53% нa гoдишнa бaзa. https://money.bg/finance/bnb-ogranichava-kreditiraneto-zaradi-buma-na-ipotechni-zaemi.html https://segabg.com/hot/category-economy/bnb-reshi-da-ohladi-kreditnata-aktivnost-na-bankite

Тук ключовият момент е "рискови" кредити. Няма банка, която да обяви за такива ипотечните си. Затова повечето си направиха подставени дружества, с които си изкупуват сами имотите от публична продан, само за да не декларират рискови експозиции и лоши кредити. Нещото, което релано намалява парите на банките за кредити изобщо е нивото на МЗР (минималните задължителни резерви).

Не си прочел. БНБ иска да ограничи кредитирането, защото се притеснява, че кредитите са рискови. Т.е. сега не са, щом те одобряват, но притесненията са дали ще се плащат, ако дойде криза и доходите паднат. И, да, няма да се спре кредитирането, но ще стане по-трудно, ще се искат повече условия да покриеш, ще са на по-висока лихва. Това ще пречи на много хора да купуват жилища и съответно броят купувачи ще падне. По-малко търсене значи в един момент падане на цената, опити за освобождаване от активи, докато държат цена, и т.н.

Българинът няма култура да инвестира в нещо друго освен в имот, а и в България други добри инструмети за инвестиция почти няма. Аз лично живея само от наеми, а заплатата ми, която не е малка остава спестена цялата. Но преди време купих хубави имоти, в хубави квартали, близо до унверситети и до сега апартамените ми не са оставали без наематели. В момента освен наемите, които получавам цената на имотите ми се вдига всяка година с по 5-7%. В какво друго да инвестирам, за да получа такава доходност?? Този от статията ми говори за рискови акции. Не, мерси!

Така е защото има балон, реално ти имаш имот но нямаш пари докато не го продадеш. А ако не го продадеш сега цената му неминуемо ще падне след корекцията на монетарната политика на централните банки

Да, балон може би има но не, човека няма да тръгне да продава. Даже да паднат цените на имотите това не го бърка, наемите си остават. Друго е ако се занимаваш с поку-копродажба на недвижими имоти.

Добре си постъпил. Инвестира си свои пари, не можеш да загубиш колкото и да паднат цените. Но не хората с пари помпат цените а тия с кредитите които стигат до 100%.Знам случай от една банка 90%ипотечен кредит и 10%потребителски.Та като паднат цените а това е неизбежно /периодично се вдигат и падат разбира се на по високо изходно ниво/тия с кредитите ще останат без жилища и с дългове. Ще бъдат принудени да емигрират, а падивитеостВат за всички нас. И за всички са виновни централните банки които дават пари с отрицателна лихва. Което е понци схема. Аз печатан пари ти ги пускай в обръщение. Няма значение че кредитите са невръщаеми. Ние печелим народа губи. Всеки случай съветвам те да сложиш поне част от спестяванията си в злато. При криза никой не купаеа жилища дори без пари. Т. Е най големия пасив на жилищата че не са ликвиден актив.

Далеч по-добре е да се инвестира на фондовата борса в Европа, ЮК, Щатите, Азия. В едни прости тракери да вложиш, ще имаш мин 5% доход, плюс ръста на индекса. Риск има, но опитът показва, че фондовата борса въви само нагоре през последните 300 години. Освен това, можеш да си кешираш парите в рамките на няколко дни. Имот да продадеш отнема поне 3-4 месеца от-до. Наемите излагат на риск и са с по-ниска доходоностност. Нямам претенции да съм особен разбирач, но това работи доказано добре. Успех.

Говорещите за обновяване на жилищата само да ги питам нещо. Ако родителите Х са купили панел преди 40г, а сега наследниците им трябва да купят ново жилище заради обновяването, то как разчитат, че новото жилище ще остане за наследници "вечен" актив. Защото, ако хвърляш 30г по наем и половина, ама да остане твое, то при смъртта ти ще се окаже, че си дал повече пари от това да си под наем цял живот. В България има проблем с пенсиите и само това може да е причина да искаш свое жилище. Поне да си изплатил до 65 и след това с мизерната пенсия все пак да не трябва да плащаш и наем. Ще си се набутал финансово, но ще си подсигурил да не си на улицата.

Батеее, кажи честно тука сте се събрали от милионер нагоре. Като ви чета писанията дайте направо да повторим октомврийската революция. - вдигане на данъците експоненциално - данък празен имот - таван на цените ВИЕ СТЕ ИЗПЕРКАЛИ ТОТАЛНО кой ви изтърва от 4 ти км. Ония с белите престилки пак ви търсят да ви прибират. Като искате да купите РАБОТЕТЕ ако трябва и навънка. С мрънкане по форумите НЕ СТАВА. Другари, комунизмът свърши, много отдавна, обратно на работа. ДА се вдиганта данъците. РЕзултатите ще са следните 1 масово минаване от сивия в черния сектор пари ЙОК 2п продавам на безбожни цени и се изтеглят капиталите в чужбина за вас пари от данъци ЙОК 3 вкарвам си данъците в опретивен разход и ми ги плаща наемателя демек вие ДА вдигаме ли данъците още. Данък празен имот - много спорно е да вкараме. Не ми давайте за пример ЗАПАДА там ситуацията е коренно различна от тука. ЗА един имот под наем се борят 100 човека в берлин. Подбора е брутарен. И там няма мрънкане и коментар на цената. Не ти харесва шут навънка. Да идва следващия. И там наема така ти е сметнат, че данъка от самия наем и данък сгради са ти включени в него. Демек го плащаш тиииии. ЗАПАДНЯка си е сметкаджия, не го мислете вие него, той ще се оправи. Ако си мислите че ще вади пари от собствения си джоб за да може някой да живее в неговия имот забравете.

Глупости!Това значи всяко трето жилище в София да е празно.Ами не е така.

Фед очаква повишаване на лихвите още догодина* не знам дали това ви говори нещо. Ако не ви говори горещо ви препоръчвам да се поровите малко преди да пишете глупост тук колко добра инвестиция били имотите по време на финансов балон

В една част междублоковото направиха жилища още по времето на Софиянски,В.Мечева си направи ,,цял затворен комплекс,,а нашето междублоково си направиха частно игрище и си правят,,кинти,,а народа мечтае за ,,въздух,,

За 150000 евро човек може да си купи имот навсякъде по света, по трудно в София, но явно глупаците са много за да набиват парите си в България

За 150000€ може да си купиш в някое село.В големите градове за по малко от 4000€ на кв. Не можеш нищо да си купиш.

Инвестицията в недвижим имот осигурява 3 източника на доход. Докато наемът си върви и цената на имота расте, може да се използва и като обезпечение за по-рискова инвестиция.

Каква инвестиция е жилище!? Човек трябва да си харчи парите, никой нищо не отнася на оня свят, бизнес и образование преди това е инвестиция,.

Дъжавата не трябва да се меси в личното имущество на хората. Но държавата е длъжна да осигури социално равенство и определни нива свързани с качеството на живот. Чрез бонуси/малуси държавата е в състояние да "побутва" едни отрасли или други да се опитва да ги възпре. Например за да намали вредните цигари се вдига цената на акциза, нали тата? По същия начин е вредно за обществото да има апартаменти, в които не живее никой. Не е демокартично разбира се да се забранява някой да има и 100 апарамента. Обаче с екпоненциално увеличение на данъка за всеки следващ (празен) имот най-малкоро ще се премахне идеята, че това може да бъде вид защита (че защо не и инвестиция) на спеставанията. По този начин свободните пари ще могат да се използват (инвестират) в по-полезни за обществото начинания - нови производства, иновации и т.н. И сега ако си инвеститор и даваш жилища под наем (и си плащаш данъка за това) няма никакъв проблем да си увеличаваш активите (жилищата), поддържаш и развиваш бизнеса. Ако просто трупаш - няма проблем - данък ЛУКС. Като имаш за апартаменти, ще имаш и за данъка. Пак казвам има много интереси и всеки си гледа неговия. Държавата трябва да гледа интереса на по-голямата маса хора. Това означава в някои квартали дори да се разрушат част от туморните образования, построени без смислен план и визия (но иначе с редовни документи след бутнати подкупи където трябва).

Ако може само да добавя, че държавата е длъжна да въведе ред в новите квартали. Уранизирането и достъпа до обществени услуги - парк, детска градина, училище, църква, поликлиника, полиция няма как да бъдат покрити от държавата, сметката е много дебела и не може да се покрие с това ниво на данъци. Инвеститорите трябва д поемат по голям дял от инфраструктурата, а хората купуващи имоти в голи ниви трябва да се замислят какво точно купуват.

Само да Ви кажа, при покупка на имот се плащат 3% общински данък. Малко ли е според вас на тея цени и не е ли достатъчно да се изгради инфраструктура в тези нови квартали. Нека кажем, че един нов квартал има около 18к апартамента по 100к евро. Т.е. общината е прибрала някъде 45мил. евро(ако смятаме по стария данък от 2.5%) от целия квартал, а насреща няма нищо в тея квартали ни улици, ни детски градини, НИЩО. Проблемът е, че тези пари се изразходват неправилно и не по предназначение. Общинат изнудва инвеститора да прави инфраструктура, която в повечето случаи е некачествена и на парче, после тези улици докато станат общинска собственост минават години... Инвеститора това, което е дал за инфраструктурата пък си го слага към цената и така хората плащат ли плащат и пак няма нищо насреща. Спрете да ги защитавате тея неадекватници от общината. Колкото и данъци да съберат нищо няма да направят!

Този кошер СОФИЯ трябва да се разпадне. В него не може да се живее нормално.

София е един прекрасен град за максимум 1 милион човека както е бил проектиран. Проблемът е в пренаселването.

София от моето детство беше прекрасен град. Зелен, с пространство между сградите. Често с децата играехме дори на паркинга пред блока. В момента паркингът е толкова препълнен, че на днешните деца и през ум не може да им мине, че някога сме играли футбол там или сме карали колела. Междублоковите пространства са презастроени в сгради без никакъв общ архитектурен облик. А като излезеш на улицата отвсякъде чуваш разни диалекти "мйе, мйе, мйе"...

Експерт Димикульо Янков, а какво правим с огромното к-во панелки, които са в края на срока за годност и с хората живеещи в тях, нищо не казваш?

Правим както направиха немците - санираме ги, поддържаме ги и срокът им на живот се удължава. Бетонът няма срок на годност, ако се подържа, за справка Колизеума.

но ако малко прочетеш ще си наясно,че проблемът е в металните заваръчни свръзки които придържат панелите и корозията с годините.И ако още прочетеш ще разбереш,че истинското саниране включва и укрепване на тези точки,а не само стиропор и боя отгоре. ,....но и ти си писател..

Ти, ако си мислиш, че при един силен трус като земетресението през 20те години в пловдивско нещо ще те спаси... По-добре отиди в църквата, запали една свещичка и се смири малко

Бъркаш много с Колизеума и римския бетон. Наистина е почти вечен. През 19ти век решават да строят масово с бетон и очакват същото дълголетие на сградите, но залагат разлика в технологията за по-малко тегло и по-ниска цена на строежа. Всеки вярва, че даже се подсилва и удължава като живот. Разликата е, че римляните правят плътен бетон, който става като скала. Новостта е да се ползва подсилване с арматура. Тя, обаче, гние. Знаеш ли примерно, че НАСА има бетонни писти, за които харчи почти парите за ново изграждане на същите всяка година да ги залива с вещества за запечатване на бетона и спиране на влагата? Арматурата при липса на течове има живот примерно 50-100г. Заради това експлоатационният срок на панелка е заложен на 50г по проект. След това може и за държи, но вече не е толкова устойчива на земетресения, а подръжката е златна, ако ще се прави, защото арматурата е запечатана и е много труд да се презаварява и т.н.

За каква инвестиция говорите не ми е ясно. Инвестиционният праг в недвижими имоти беше преминат през 2015-2016 година. От тогава насам, цените на квадрат се вдигат, а наемите падат. Жилище закупено на сегашните цени, ще се изплати от наеми след близо 35-40 години. Да ви имам инвестицията. Това сега си е съвременна форма на Бурканбанк, може да покрие инфлацията, при добро планиране на покупката и продажбата, толкова! Жилища се купуват, в момента за защита на спестяванията. Никой не иска да инвестира в реално производство, защото пазара е супер нестабилен. Когато се купуват жилища и злато, това е защита на авоари, а не инвестиция. Най-неправилното в момента е да купуваш имот с кредит, освен ако не е за лично ползване. И тогава не е винаги оправдано, защото предвид ситуацията днес, животът ти сега е тук, а утре, може да е на няколко хиляди км. Може дори да се окаже, че това ще бъде обстоятелство, което ще ограничи развитието ти (твоето и на семейството ти) в бъдеще

Каквото каже този на обратно трябва да правите. Парите ви в неговата фирма не са гарантирани в началото може да спечелите но после ще загубите. Отделно колко случаи има фалират и бягат с парите . Ако купувате акции купувайте директно . Имам 8 апартамента под наем търсенето е голямо за седмица се дава къде са тези 200 хил апартамента празни то в цяла София са 500 хил сигурно. От имота по сигурно няма инвестирал съм къде ли не , Като четем нещо първо трябва да гледаме кой го не написал на този интереса му е да си носим парите при него.

Какво означава подкаст?

Цецо, ти ли си?

Признай си че си малоумен гей и ще почувстваш как ще ти олекне

Цецо е само с 6, този е с осем апартамента. Цецо е дребна риба, затова този пише по форумите, да ни каже как стоят нещата.

Хората искат да имат по няколко имота. Автора е комунде, което още си мисли, че може да имаш само по 1 апартамент, както при комунизма

200 000 купени с цел инвестиция и стоят празни ... Тоя от рано се е нафиркал.

Разбира се че има балон.Хубавото на балоните са че се пукат.По лошото е че много познати и приятели държат жилищата си затворени.което няма как да се отчете.всички живеещи в чужбина така действат.

Балона се пука от 2008-ма и още не е пукнал. Много як балон.

Пича си е пуснал рекламна статия, с надеждата някой с излишни пари да му стане клиент, обаче разбирачите се метнаха да коментират предстоящия апокалипсис с цените :) 1.При цени от 1200 евро кв. м. средно за София и средна заплата 1500 лева, цените на жилищата в София не са достигнали пика си от 2008 когато цената беше около 1000, а заплатите 800 лева. С други думи сега средна заплата в София, купува 0,63 кв. м, а през 2008 0,4 кв. м. 2. Да не говорим, че половината от жилищния фонд в града е коптори и панелки и поне оше 20 години да се строи с такива темпове, пак нама да успеем да обновим жилищния фонд. 3. България е райска територия и винаги в човешката история е привличала население, тук празно никога няма да остане и съвсем скоро демографската тенденция ще се обърне

Не оспорвам другото, което казваш, но средно 1200€/кв.м. е само ако броиш и панелките. Тази година купихме жилище в София и ново строителство под 2000€/кв.м. практически няма. 1500 може би в Обеля и подобни на зелено. Масово рекламират по 1000 на квадрат, ама като сметнеш поливната квадрати ги няма... Запазено старо , което не е съвсем на майната си също е от 1500 нагоре. Съотношение покупна цена - наем в момента е абсурдно в София, но от друга страна едва ли цените ще падат.

интересно бройката 200000 празни как я определиха? доста големичка ми се вижда и прилича на опит за манупулация. колко % е това?

Имаше новини, че се обмисля в инфлационният индекс да влезат и жилищата, което означава, че в бъдеще, ако това стане, държавите ще приемат сериозни мерки срещу вдигането на цената на жилищата, особено при такива балонни двуцифрени увеличения за година.

Лекарството и отровата са едно и също, важна е дозата. Държавата има интерес хората да живеят в постоянен недостиг на жизнено важни неща, защото само така са управляеми. В същото време се опитва да им внуши колко по-хубав е станал живота. Само че хубавият живот не е да сменяш смартфон всяка година и да плащаш ипотека или наем цял живот. Това ти гарантира, че цял живот ще носиш хомота. Ама не и много хубаво всеки да го удари на хубав живот. Това значи, че няма да има обективна нужда да се работи по 8 часа на ден и хората ще имат свободно време и безгрижие. Първо, това ще срине системата базирана на неволята - никой няма да става сутрин рано за да работи градски транспорт, болници и прочие. Отделно свободните хора ще започнат да задават много повече въпроси по устройството на държавата и управлението. Затова цените на жилищата винаги ще са толкова високи, че за масовият човек това да е инвестицията на живота му - най-често с дълг, който да изплаща за десетилетия и това да единственият му фокус.

Ами аз това от 50 години го разправям на приятели.Стоя настрана от държавата и икономически съм супер.

Ехххх, защо ги няма тия балъци от 90-те, да си продават хубавите апартаментчета в центъра по 5-10 хиляди долара, и да заминават от терминал 2 на майна си райна ??

Пич, заминах, но не си продадох апартамента в центъра на София. Напротив - купих и тоя на комшийката и сега имам апартамент на цял етаж, чиято стойност е повече, отколкото сумата от цените на двата апартамента по отделно.

Ти си все още в 90-те и там ще си умреш!

Експерт Димикульо, преди година инвестирах в имот в СФ пред акт 16 на 1000 евро сега вече е 1300 и с 20 000 евра отгоре. Защитих си парите от инфлация, а имам и пасивен доход от наем. Балони малони, лалайте си колкото искате, някой правят кинти, други разтягат локуми, кучетата си лайте.

Ако имаш пари като за хубав имот, примерно 150К евро, и намериш хубав имот на зелено - тогава е добра инвестиция (в общият случай). Ако обаче за подобно действие се изисква да ипотекираш основното си жилище, за да вземеш ипотечен кредит с висока лихва, и паралелно да търсиш изгоден имот, и да нямаш много спестени пари - тогава е по-добре да инвестираш в капиталови пазари. Примерно ако имаш спестени 10-15К лева, и можеш да довнасяш периодично - може да се окаже по-разумно да инвестираш на капиталови пазари, а не в имот. Проблемът по-скоро е, че в България не е лесно да намериш стабилна и сигурна компания за управление на активи, на която да имаш доверие за парите си. Има много примери за "фалирали" и изчезнали измамници, дето после върви та се разправяй да ги съдиш... И това е една от причините тук да се инвестира най-вече в имоти, и съответно имотите да поскъпват.

купил си ти на 1 000 евра преди година? Аме не.

Следя пазара и няма как да има такова увеличение. Защото за 1000 евро цена е в недобър район и/или некачествен имот. Имотите по 1000 не са се увеличили с 300 евро, дори двустайни по 1200 навремето сега са по 1300-400, а тристаен по 1000 трябва да е в Люлин или Левски.

Инвестирал си в публичен дом,обаче проститутките и сводниците са те изпързаляли и си на загуба.

Завистлив си много и прост и ти личи от километри

Най - накрая една статия да каже честно фактите. Показва колко прост е българина. Ще копим апартамент и ще го държим празен да не си изгубим трудно спестените пари. Ама простотия.

къде ги виждаш празни? Като кажеш "наем 500 лева" и до вечерта вече не е празен.

Хах-ха! Хората като си изпозагубята работата заради измисления *, когато учениците и студентите от други селища минат онлайн, гледай какво ще стане с даването под наем...

С наем 500 само пусто в празно.. Нищо няма да остава за теб, че има опасност и да си вътре, понеже всяко жилище има и поддръжка, а трябва и да се избива като инвестиция, ако си се нагърбил със заем за обзавеждането му примерно.

Както и да го мислите, все друго ще излезе. Ако утре едно земетресение събори цяла София, то цената на жилищата там ще стане нула и нови няма да се строят на кредит, а с трудова мобилизация на цялото население.

Да ве от Пловдив ще се дигна да му построя на някой панелка, ха-ха

На първо място ще участва населението от София, но и от Пловдив ще има. От Столипиново всеки без средно образование ще се вдигне директно в строителни войски.

Пише се да бе,а не да ве. Защо си неграмотен и интелектуално ограничен?

То вече цените са като в Западна Европа. А пък къщите да не говорим, даже ги задминават. Но идват времена, когато данъчна и икономическа система ще прекратят инвестициите в имоти или трупането на пари в имоти. Ще се увеличват данъци за второ и тн жилища, а всяко необитаемо жилище ще има сериозен данък. Китайците вече са почнали с това, че жилищата не могат да бъдат търговска стока, а са социална необходимост. С тази истерия на двуцифрен процент увеличения и недостъпност до обикновения човек държавите ще вкарат механизми, с които това ще се премахне, защото се натрупва социално напрежение и се създават множество проблеми, а това води до икономически последици.

Anonymous (нерегистриран), Второто и т.н. жилище имат двоен и повече данък от основното и в момента. Просто по-заможните си купуват недвижимости, защото се чудят какво да си правят парите и ги набутват в имоти.

Това не е точно така. В момента основното жилище е с 50% данък. Тоест има облекчение. На всяко следващо данъка е 100%. У нас има 2 проблема - първо данъците са ниски и второ празното жилище трябва да има двоен или троен данък. Няма проблем да имаш 10 апартамента, но да се позлват. Абсурдно е да купуваш жилища и да ги държиш празни докато хора нямат къде да живеят.

има (нерегистриран), Не знам как е в другите(демократични) страни, може да се поучим от тях. :)

има (нерегистриран), Когато ня@КОЙ започне да се разпорежда със собсвената ти собственост - това не води до добри резултати. АКО искам аз ще си построя върху моя си имот жилища и ще ги държа празни(ако не ми дадат искана от мен цена) - на @КОГО ще прези това?..

Действителен случай, в далечната 2007г. Мой познат еладжия, Тунджер, става свидетел на този случай: Фирмата, в която работи строи две сгради на добро място във Варна широк център, обявява цена - €2000/кв м. Заявки - няма никакви, той се чуди ще види ли някой лев. Разправя - след няколко седмици идва реститутка от Сф, поогледала, поогледала и: - Купувам тези 3 етажа, ще движите нещата с адвокатите ми! На следващия ден - обявена цена - €2100/кв м.

Какъв ти Китай. В Париж ако държиш необитаем апартамент, данъка е почти троен! А данъците изобщо не са толкова смешни като в БГ. В нормалните държави годишният данък собственост е около 1% от реалната пазарна цена на имота.

Да се криминализират недекларираните наеми с ефективна присъда и ще паднат за 2 месеца на 2000 празни.

Има много лесен начин да се оправят работите. Мести се МВР във Велико Търново, МОН - Пловдив, МЗ - Варна, Министерство на туризма - Бургас, Министерство на икономиката - Русе и да видиш как ще се освободи София... Всяко министерство влачи хиляди чиновници и посетители със себе си... Отделно се реже общинската администрация - какви са тези общини по 2000 население и 200 чиновници? Прави се прогресивен данък за второ и трето жилище х 100% и за една година всичко ще се оправи. Ама няма политици, все комуняги прости са се накачили на кокала и ръфат ли ръфат... и купуват апартаменти като не видели...

Нещо си се объркал. Собствениците не са софиянци, а провинциалисти. Те са дви вида. Едните нямат харчове и парите им са в излишък. Живеят, заврени в мазето, ядат туршия и хляб и пестят. Другите са си продали земите на турци или евреи и купуват жилища в София, за да има за детето. Затуи стоят празни.

Мой познат брокер 2008 ме агитираше да купя 3 апартамента на Слънчев брях по 80 000 евро бройката ! Скоро се видяхме и той пак ми заговори за евтини апартаменти там по 40 000 евро ! Питам го: Добре бе, ако бях инвестирал тогава ? Мълчи и очите му шават.... Та и сега историята се повтаря... След 2-3 години ще ми предлага апартаменти в София по 100к евро, щото са много изгодни... Тоя филм съм го гледал и повече от необходимото ми за живот не купувам. По-добре да заровя някое гърне със злато в двора, отколкото да забия парите в тухли...

Няма предлагане, никой не продава. Много хора около мен искат да купят, но няма.

Какво няма? Миналото лято си купих къща в малък град с приличен двор малко над декар. Цените са направо смешни. Едни наследници я продадохда, за да си разделят парите (още по-смешни пари), че да вземат заем за апартамент в София. Изкопах си басейн, оправих двора и изобщо не ми трябва да се набутвам в прахоляка на София! В България има много по-стойностни места за живеене, но народа е доста прост.

Народа от провинцията няма заплатите на столичани!

Този, който има много, ще загуби много.

Истериите тепърва предстоят. Циркът ще започне, когато рязко се вдигнат данъците. Има една простичка истина и тя е да не се опитвате да лапнете повече, отколкото можете да преглътнете! Иначе следва задавяне и за някои то ще бъде смъртоносно. Едно мога да ви кажа със сигурност- не ни чака нищо хубаво в България! Май Зуека ще излезе най- хитрия....

Не става с данъците, народа ще изрита всеки който го опита. а зуека излезе най глупав, набута се на високите данъци.

Кажи го това за Зуека, когато утре някой прокурорски син те помете на кръстовище със 100... И не се надявай да го осъдят.. За справка -Милен Цветков! Можеш да се опиташ и да отнесеш апартамента със себе си на оня свят...

Че те и там помитат със 100 - разни надрусани дето 2 не виждат. или терористи. Чети малко западна криминална хроника. Не гледай какво става само във вашто село.

а да, апартамента няма да го отнеса на онзи свят, ама остава за наследниците, дааааааа

Пипнат ли лихвите банките и балона се пука.

"вече има над 200 000 празни жилища и тази бройка расте заради продължаващото строителство". Има нужда от мораториум върху строителството в София. Иначе градът умира. Има огромно количество стари празни апартаменти и не севлага нияо в поддръжката на съществуващите сгради, защото има евтино ново строителство. Само спиране на новото строителство може да спаси София.

в германия са го измислили. които строи на държавна общинска земя половината апартаменти трябва да ги дава под наем. и така винаги има оборотни апартаменти.