17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Любопитно: Ерата на въглищата не е 50-годишна. А 250 годишна дори 300 годишна. Първата парна машина е построена през 1679 г. от Дени Папен. ... Първата парна машина с търговски успех се появява около 1712 г. Изработена е от Томас Нюкомен. ... След това през през 1769 г. в парната машина били направени усъвършенствания от Джеймс Уат, който добавя кондензатор и пропускане на парата в цилиндъра последователно от двете страни на буталото). През 1864 года Николаус Отто заедно с Ойген Ланген основал първата в света компания за производство на двигатели(бензинови). През 1897 година, след дълги опити и многобройни неудачи, Рудолф Дизел създава един експериментален масивен двигател работещ с течни горива, преди това е работил с въглищен прах.

Да произвеждаш електричество от въглища през 21 век е все едно да дърпаш влакови композиции с парен локомотив. В България се горят най-ниско калоричните лигнитни въглища, което прави КПД-то на Маришките централи твърде ниско - разбирай, много мръсотия и малко ток. Въглищните електроцентрали са минало и трябва да бъдат затворени възможно най-скоро и у нас.

Произвеждаш електричество от това, което имаш налично у дома. Може да са нискокалорични въглищата ни, но икономически са по-изгодни от газпромския природен газ. Глупаво е да внасяш много скъп природен газ от Газпром на двойна и тройна цена. За да правиш ток от него, когато имаш почти безплатни въглища. Да имаме и слънце, и вятър. Но политиците, правят далавери с тах и скандално забогатяват. Използвайки субсидираните цени за изкупуване на "зелена енергия", вместо да насърчават ефективното им използване. Вече в Саудитска Арабия им е по-евтино да произвеждат електричество от слънце, отколкот от нефт, който им е "безплатен". А у нас електричеството от слънце е над 4-5 пъти по-скъпо отколкото от въглища. Сами си направете изводите, какви далавери правят.

Да, ама не - ще си горите цървулите след 2025 година. Емисиите на ЕС за 1MWh електроенергия, произведена от въглища ще са 60 лева след 2025 година. За сравнение 1MWh електричество се произвеждат от 115.3 килиграма природен газ при конвенционална горивна клетка с КПД около 65%. Цената на 1 килограм CNG в момента е под 50 стотинки на едро, т.е. зелените емисии само ще струват повече от природния газ.

Ще горят въглища докато свършат.

До Еретик сам. Вие вярвате ли си на това което сте написали? Ако са толкова икономически изгодни , защо трябва да се субсидират ВЕИ? Как ще отопляваш с геотермални източници по големи , а и малки градове? И повтаряте върховната глупост ( Най-евтината енергия е спестената.) Ами направете режим на електричеството - Като в Калифорния. Единственото вярно е , че токът ще поскъпне заради зелените.

Най-евтината енергия е спестената. Икономията може да достигне дори над 90 процента. Как ще се постигне това ли? Ами като ти вдигат цените на парно и ток. Просто се оказва, че хората, улисани в ежедневните си ангажименти, изобщо изпускат въпроса за икономията. Икономия не означава да стоиш на студено, а точно обратното. И още нещо: България е хипербогата на ГЕОТЕРМАЛНИ източници (на второ място сме в Европа след Исландия). Тези източници са разположени, в много случай, непосредствено до големите консуматори. Някой от изградените топло и електроцентрали за добив на геотермална енергия биха се изплатили за месеци. Освен това, те се водят възобновяем източник също. Очевидно има голям интерес и политици и журналисти да мълчат по въпросите...

"... като ти вдигат цените на парно и ток. " За това си прав, но трябва да стане заедно с мерки за по-справедливи заплати и пенсии. И със социални плащания и грижа за всички "изпаднали хора", със задължение срещу социалните плащания да полагат обществено полезен труд. Трябва да се започне от въвеждането на необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане. В момента богатите у нас (политиците и бизнесмени), могат да си позволят да плащат по-високи цени на тока. Но се възползват от ниските цени на тока, като се оправдават с това, че имало бедни хора. Много е просто. Може да се въведе по-висока цена за ток, за големите консуматори например над 500 или 1000 кВтч. месено на домакинство, цените да са по-високи/справедливи/. Така както има акциз за бенсина и дизела, може да се въведе акциз и за електричеството, но трябва да се помисли и за това да няма "изпаднали в мизерия хора".

Докато не се реши проблема с регулирането на електроенергийната система, която към днешна дата е възможно само с ВЕЦ и ТЕЦ въглищата ще се ползват. На ВЕЦовете неможе да се разчита с тия празни язовири, така, че макар и в ограничени мощности колкото да поддържат системата ТЕЦ овете ще се ползват. Поне на този етап.

_stankow

Да, при Байдън ще е по-лошо. Като ни спрат Марица-Изток, като ни набутат ВЕИ-та, като не довършим Белене и токът ще се удвои.

След 2025 затваряме въглищните централи но ще продължим да плащаме на американските им собственници.

Ние пък си имаме комунисти и путинисти, които още вярват, че токът от нов АЕЦ може да бъде евтин. Така са им казали Р.Овч. и кака Корни от Крущовица, дето обра Техноимпекса.

_stankow

Разбира се, че токът от АЕЦ е по-евтин. В пъти ! Особено ако е нова. Износените мощности повишават разходите. Цена, по която се изкупува енергията, в лева на МВтч без ДДС: АЕЦ Козлодуй ЕАД - 15,8 ТЕЦ “Марица-изток” ЕАД - 35 ТЕЦ “ Марица-изток 3” АД - 65 Малки ВЕЦ в зависимост от мощността - 105-199 Фотоволтаични централи - 755-823 Вятърни централи - 145-189

Това са манипулативни цени, в тези "ниски" цени на тока от АЕЦ Козлодуй, в момента липсва амортизацията, защото блоковете са построени много отдавна и са към края на живота си. Липсва и цената за скаладиране на радиоактвните отпадъци в бъдеще, които ще плащат внуците ни, без да имат никаква печалба от вече затворената АЕЦ.

В цял свят атомната енергия е сред най евтините .ама тъпаците дето реват срещу руснаците за ... Всичко, няма как да знаят. И даже не да разбрали че чакаме и американски оферти. Ама тогава пък няма да реват срещу атомната енергия.

Ако не бяха въглищата сега нямаше да е светло и да има коментари

Миналото време е правилно.

Всичко хубаво, но ДОКАТО НЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМА С НАДЕЖДНОТО СЪХРАНЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ АЕЦ-а си остава най-надеждното и добро решение за индустриализираните държави.

Тия дни България е задръстена с фини прахови частици. Ама в новините не та не от covid умирали.

_stankow

Може ли линк ? Откъде го видяхте ? Коя сертифицирана измервателна станция го е измерила ? Знаете ли какви са нормите ?

Каква е тази ера 50 години? Преди 1975г. не са ли се ползвали въглища? Според мен парни двигатели са се ползвали в Англия и Америка от преди 200 години. Голямата част са били на въглища. Това е много преди да почне да се ползва масово електричеството. Когато електричеството навлиза масово основно се е произвеждало в топлоцентрали с въглища. Едва последните години някой топлоцентрали минаха на природен газ.

В щатите даже отпреди триста! И педесе. Иначе да, 50 години...!?!?!?

_stankow

Първата парна бутална машина на Дени Папен (Англия) за изпомпване на вода от рудниците заработва през 1679-та година. Т.е преди 341 години. Оттогава е "ерата на въглищата". Вижте колко знаят историята тези "консултанти", тръгнали да ни спират енергетиката ! Всичката им работа е такава - мислят си, че с тях започва светът !

Ток от вятър - добре, но ако няма вятър? Вероятно ще трябват венилатори да правят вятър.

ще си строиш не на завет, а там където винаги има вятър.

Това са пълни измишльотини в полза на зелените банкстери, които навириха носове след изборните фалшификации на корумпирания педофил дядо Джо...

Путкин не харесва това!

Наротив, Путкин харесва това! Като ЕС ни затвори ТЕЦ на въглища, ще трябва да купуваме повече газ от него на завишени цени. И да си захранваме ТЕЦ не с въглища, а с газ. Доган вече се ориентирал, ТЕЦ Варна ще премине на руски природен газ и затова му е изгодно да затворят ТЕЦ на въглища в Мариц Изток.

Лапането на големи пари от заралии от ТЕЦовете 1 2 и3 СВЪРШИ Миниьорите от Перник да се пренасочат обучат за ITспециалисти,дилъри на дрога и наемни убийци крадци на автомобили и други СВОБОДНИ позиции на пазара на труда

Това ли успя да измислиш за българските минъори? Сигурно не си чувал че Индия тепърва мисли да развива въгледобив. А ти за михъорите не се притеснявай, с тази цена на златото минъори се тарсъат навсякаде и заплатите им по много места по света за над $100,000 годишно.

Някой обърна ли внимание, че 90% от новото производство, т.е преведено от журналистически на човешки, от новопостроените централи ще са са ВЕИ и 10 на газ и въглища. За старите никой не говори. Не се коментира дали ще се спират, а дори може да има нови на въглища, до десет процента.

Какво не бих дал да се кача отново на парен влак. Пристига тежко на перона, пуфти от пара и мирис, а и свирката... красота.

а след това на дядовата каруца ли се качваш и кончето троптроп

И ние ще зареже въглищата.... Минаваме в тец-овете на вносен балиран боклук.... Страхотен бизнес :)))

Предполагам че автора е объркал годината (печатна грешка). Годината е 2125!!! Някой иска да вдигне акциите на ВЕИ дружествата!?

Явно не си ходил по на запад от Сърбия щом си с това впечатление ?

ИСКАМ ДА ДИШАМ!

ами яла ти на инхалатора,па дишай колко сакаш бе

американските марици да го духат и заедно с тях едно кюме боклуци дето ги продадоха

Миньорите да гласуват за ГЕРБ които ще закрият Марица Изток

През март ако дойдат други, пак ще ги закрият, така лайтмотива че ГЕРБ са виновни за всичко този път не върви. Отдавна е ясно че миньорите са бита карта, да си търсят друго поприще докато е време. Всичко се променя само ни е тука в БГ искаме да сме като преди 2 века- с чука и кирката.

50 годишна? Въглища са се използвали още и през 18-ти век.

Така е, но масовата електрификация по света започва след Втората Световна Война. Основното гориво за електроцентралите са въглищата. На много места се ползва петрол, дори и сега. Освен това населението на света стремглаво се е увеличило и естествено се увеличават нуждите от енергия. Енергия както директно за битово потребление, което е по-малката част, така и за промишлено потребление във фабриките. А като цяло самата основа на електроцентралите не е добра. Имам в предвид, че до крайния потребител на енергия достига едва 30-40%. Останалото за ЗАГУБИ от преработката на енергия и преноса и. Ние вече сме свикнали с лукса на електричеството и го приемаме за нормално. Просто щракваш копчето и имаш горещ котлон за манджата. Но получената в котлона топлина е само 30-40% от топлината която е получена от изгорелите въглища. Подобно е положението и с автомобилите. Едва 20-25% от енергията се ползва за движението, останалото са ЗАГУБИ.

СМЕ ГИ ЧЕЛИ ТАКИВА КАК ДО 1960 ЩЕ ПОБЕДИ КОМУНИЗЪЪМА, ТАЯ РАБОТА Е СЪЩАТА...

боли ма уя за кюмура

Ще те заболят и други работи зимата, когато ВЕИ-тата се изпокрият на топло и кюмура го няма.

съм на атом,така че веитата си ги заври задника либераски