Днес много хора избират да плащат своите сметки за ток или вода по електронен път. Подобна е ситуацията и с месечните ни такси към мобилния ни оператор или интернет доставчик. Българските граждани все повече предпочитат предимствата на онлайн плащанията. Една сфера обаче доскоро оставаше незасегната от възможностите на новите технологии.

Зареждането с голяма доза търпение е необходимост от първостепенно значение винаги, когато ни се налага да плащаме данъци или такси. Опашките пред гишетата, разхождането из различните администрации, пазенето на ред от рано и всякакви характерни за тази дейност неща обаче могат да останат в миналото.

Как да плащаме данъци и такси през телефона си?

Вече сме писали какво може да извършвате чрез приложението Bulbank Mobile. Възможностите му определено са много, но една от най-полезните от тях е свързана с плащането на данъци и такси само с няколко клика през телефона.

От UniCredit Bulbank дори са създали кратко видео, което ви показва как може да платите всичко онлайн.

След като видяхме колко лесно е извършването на бюджетни преводи от мобилното приложение е време да отговорим и на най-важния въпрос, поставен в заглавието.

Кои данъци и такси можем да платим през телефона си?

Краткият отговор е "всички", но ако искате да сме по-конкретни, то чрез Bulbank Mobile може да плащате:

  • такси
  • данъци
  • глоби
  • административни актове
  • осигуровки

И за да не изреждаме голословно, ще ви дадем няколко примера.

С приложението може да забравите за разходката до държавни институции за плащане на здравни осигуровки. Когато подавате данъчни декларации към НАП, имате и ангажимент за заплащането на данък върху доходите си. Може да направите това чрез вашето мобилното банкиране. Такси и данъци за автомобили, недвижимо имущество, за битови отпадъци и още много други също могат да се погасяват през Bulbank Mobile. Ако пък случайно получите глоба в ролята си на шофьор или пешеходец, то отново може да разчитате на мобилното си банкиране и да извършите плащането през смартфона си.

Предимствата на онлайн плащането

Както може да предположите, най-голямото предимство на правенето на бюджетни преводи онлайн е спестяването на време и нерви. Разправиите по гишетата се превръщат само в лош спомен от миналото. Комфорта да направите тези важни плащания, докато си лежите на дивана е несравним. Често обаче има една полза, за която забравяме. И тя е, че когато плащаме онлайн спестяваме пари.

Повечето от нас използват някакъв вид транспорт, най-често кола, за да отидат до районния офис на "Местни данъци и такси", подобна е ситуацията когато трябва да ходим в КАТ, за да платим някаква глоба или в НАП за осигуровки. Дори да отидем до близък клон на банка, трябва да се отклоним от обичайния си път към работа или на връщане от нея. Възможността да погасяваме задълженията си онлайн ни спестява пари от транспорт.

Правенето на бюджетни преводи в срок пък ни предпазва от получаването на глоби. Факт е, че когато можем да платим от смартфона, няма да се сблъскваме със стреса, свързан с ходенето по различните държавни администрации. Понякога именно той, а не липсата на пари ни кара да изпускаме обявените срокове. Неприятните чувства, които са свързани с разходките по различните институции и гишета, ни карат да отложим ходенето до тях за "утре". На практика, ако плащаме дистанционно и онлайн е по-малко вероятно да пропуснем срок и да бъдем глобени.

Освен всичко това, за преводите извършени през Bulbank Mobile плащате по-ниски такси в сравнение с извършването им във филиал. Още едно доказателство, че така може да спестите средства.

От всичко казано до тук, а и от клипа, споделен по-горе, става ясно, че извършването на бюджетни плащания никога не е било по-лесно. Приложението Bulbank Mobile е налично за iOS и Android и се активира изцяло дистанционно. Дори, ако нямате сметка в банката, можете да станете клиент без да ходите до филиал само с едно селфи, използвайки за целта приложението за мобилно банкиране.