В края на април Райфайзенбанк стартира кампанията "Жълт коридор за твоята пенсия", която има за цел да предложи удобство, да улесни и предпази българските пенсионери при получаването, съхранението и използването на доходите им. Как става това споделя Ани Ангелова, изпълнителен директор с ресор Банкиране на дребно в Райфайзенбанк (България).

Г-жо Ангелова, какво ви накара да се обърнете към пенсионерите със специална кампания?

Водещо е желанието ни да се погрижим за по-възрастните хора, които са сред най-уязвимата социална група не само по време на пандемията. Решихме да им предоставим специален достъп до банковите ни офиси и да облекчим условията си, за да се чувстват спокойни и защитени, когато получават пенсиите си в Райфайзенбанк. С инициативата "Жълт коридор" индиректно ние отправяме и послание към обществото, че в тези времена всеки жест на внимание и подходящо отношение към по-възрастните може да допринесе както за тяхното добруване, така и за укрепване на нашето усещане за отговорно и сплотено общество. За съжаление, по-голямата част от над два милиона български пенсионери попадат в най-рисковата група от тежки заболявания, включително Covid-19, страдат от двигателни затруднения или са обект на измами, заради притежаването на пари в брой. Ние, като социално отговорна организация, адресираме тези рискове в нашата дейност.

снимка: Райфайзенбанк

С какво конкретно помагате на пенсионерите с инициативата "Жълт коридор за твоята пенсия"?

Всеки от тях може да се възползва от безплатна банкова сметка "За пенсия" и приоритетно обслужване в клоновете ни. Пенсионерите ползват предимство за обслужване от нашите специалисти в офисите. Целта е да ограничим времето, което те прекарват в офиса ни и така да намалим допълнително излагането им на рискове от заразяване. Ние винаги сме посрещали пенсионерите с уважение, внимание и желание да сме им полезни - те са нашите родители, баби и дядовци. Сега просто го подчертаваме в израз на уважението ни и с разбирането, че времената, в които живеем, изискват допълнителна грижа.

Как пенсионерите спестяват от разходи със сметката за пенсия на Райфайзенбанк?

Сметката за пенсия е отделен продукт и се открива безплатно. По нея не се дължат никакви месечни такси, ако там клиентът получава ежемесечно своята пенсия. Безплатно се издава и дебитната карта към сметката, с която може да се теглят без такса средства от над 600 банкомата на Райфайзенбанк в цялата страна. Не е нужно пенсионерите да държат голяма сума пари в брой в себе си, защото няма ограничение в броя безплатни тегления на наш банкомат. Така могат начесто да теглят без такси необходимите малки суми. Или най-добре - да плащат направо с карта в магазините. Във всеки клон на банката може да се открие сметка за пенсия с дебитна карта. Голямо удобство е, че ние автоматично уведомяваме НОИ за номера на сметката и така спестяваме още ангажименти на пенсионерите с институции. Целият процес по откриване на сметка за пенсия се минава с лекота - в тази посока развиваме всички актуални продукти и услуги на Райфайзенбанк.

Кои пенсионери най-често се интересуват от безплатната сметка и другите банкови продукти?

Имаме клиенти на различна възраст и с различни доходи. Средната възраст на пенсионерите, които получават месечния си доход по сметка в Райфайзенбанк, е 68 г., като делът на жените е малко по-голям. Сред потребителите има както хора с определения от НОИ таван на пенсиите, така и такива с минималната за страната пенсия. Профилът на клиентите ни е широк, защото сметката е подходяща за всички пенсионери, които искат да имат повече сигурност за здравето и парите си, не искат да чакат на опашки и да държат големи суми пари в брой. Със сметка за пенсия с дебитна карта пестят и от такси. В допълнение, с откриването й предоставяме безплатен достъп до онлайн банкирането и до мобилното приложение, които имат редица удобни функционалности - като автоматично плащане на битови сметки, например. Нашите служители са подготвени да разяснят ползването на мобилното и онлайн банкиране по разбираем начин на всеки клиент, предлагаме и кратки филмчета с демонстрации - правим всичко възможно да покажем колко лесно и удобно е да се ползва мобилно и онлайн банкиране и така да намалим необходимостта клиентите да посещават банков офис за ежедневните си операции.

Използват ли възрастните хора онлайн и мобилно банкиране?

Да, много от нашите клиенти в пенсионна възраст ги ползват. И това не е голяма изненада, защото онлайн и мобилното ни банкиране са много лесни за използване, не се изискват никакви специални технически познания, или свръхмодерни компютър и телефон. Нашите специалисти и контактния център помагат винаги при нужда от разяснения за използването им. Имаме пенсионери над 80-годишна възраст, които използват Райфайзен ОНЛАЙН и RaiMobile. Има и голям брой млади пенсионери, които вече са активни банкови клиенти и се интересуват главно от предимствата на определени услуги, каквито им предоставяме с настоящата кампания.

А кои са най-предпочитаните дигитални услуги от клиентите от различна възраст?

Непрекъснато нараства интересът към електронните процеси и мобилното банкиране. Все повече хора стават клиенти на банката, благодарение на възможността да си открият сметка с карта изцяло онлайн - техният дял се удвои спрямо края на 2020 г. Нараства и делът на потребителските кредити, които са стартирани дигитално - те вече са около една трета от началото на годината. Всичко това е възможно заради усилията на екипите ни да дигитализират все повече процеси и услуги, към които клиентите проявяват голям интерес. Мобилното банкиране се утвърди като най-предпочитаният масов дигитален продукт. Всеки трети наш клиент вече активно използва RaiMobile - приложението с най-висок рейтинг за мобилно банкиране в България. С него получаваме 24/7 достъп до парите, за да следим наличните средства, да правим преводи и плащания на битови сметки по всяко време и от всяко място и т.н.

Много добре от клиентите се приема и трансформацията в клоновата ни мрежа с първите 12 офиса, в които акцентът е върху специализираните консултации и дигиталните услуги, а касовите операции се извършват на последно поколение банкомати.

Нашата мисия е към 2025 г. да бъдем най-препоръчваната финансова институция, затова се стремим да подхождаме с грижа и да предоставяме лекота в обслужването на всички наши клиенти от различни възрасти и с различни възможности.

 

* съдържание на Райфайзенбанк