Банкерите в ЕС може да се сблъскат с едногодишна забрана върху бонусите, за да може да се приеме пакет от мерки, чрез които да се помогне на банките да преодолеят последиците от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на днешен документ на Евросъюза.

Пакетът предлага облекчения за някои капиталови изисквания, за да могат банките да продължат да дават заеми на компаниите, тъй като икономиката се насочва към рецесия. Той трябва да бъде одобрен от страните от ЕС и Европейския парламент, за да стане закон.

Европейските регулаторни органи вече препоръчаха на банките да отложат бонусите и дивидентите, докато се изясни какви точно са икономическите щети, но членовете на Европейския парламент настояват за по-строги условия за разхлабване на правилата за капитала.

Някои депутати предлагат регулаторите да имат право временно да отменят бонусите, обратното изкупуване на акции и други плащания.

В документа, представен днес и подготвен от хърватското председателство на Евросъюза, се иска страните членки да изразят мнението си за евентуално задължително налагане на забрана върху различни видове плащания като част от усилията да се получи подкрепа от депутатите за цялостния пакет за банките.

Европейският парламент трябва да гласува пакета на 8 юни преди да преговаря с държавите от ЕС по окончателното споразумение до края на юни, за да могат банките да приложат промените във финансовите си отчети за второто тримесечие.