Банките, изпитващи недостиг на ликвидни средства, са взели заем от около 300 милиарда долара от Управлението за федерален резерв (УФР, Фед) през изминалата седмица, обяви американската централна банка, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Почти половината от парите - 143 милиарда долара - са отишли към холдинговите компании на двете фалирали миналата седмица банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank, което доведе до масова тревога на финансовите пазари. УФР не посочва банките, получили втората половина от финансирането, нито колко от тях са го поискали.

Холдинговите компании на двете фалирали банки бяха създадени от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, която ги пое. Взетите назаем средства са били използвани за плащане на неосигурените им вложители, като облигациите, които двете банки притежават, са били представени като гаранции.

Тези цифри дават първоначална представа за мащаба на оказаната от УФР помощ за финансовия сектор след фалита на двете банки миналата седмица.

Допълнителни 153 милиарда долара кредити от УФР през изминалата седмица са от дългогодишна програма, наречена "прозорец на отстъпките". Това е рекордна сума за тази програма. Банките могат да вземат заем от "прозореца на отстъпките" в рамките на 90 дни. Обикновено на седмица се отпускат около 4 милиарда до 5 милиарда долара по тази програма.

УФР е отпуснало допълнителни 11,9 милиарда долара от новия кредитен инструмент, който обяви в неделя. Новата програма дава възможност на банките да увеличат ликвидността си и да платят на всички вложители, които теглят пари, като отново представят притежавани от тях облигации.

Майкъл Фероли, икономист в JPMorgan Chase, заяви в бележка до клиентите, че помощта на УФР към настоящия момент е около половината от оказаната през финансовата криза преди 15 години.

"Въпреки това е голям сума", каза той. "Гледната точка на полупразната чаша е, че банките се нуждаят от много пари. Наполовина пълната чаша означава, че системата работи по предназначение".

Спешното отпускане на заеми от УФР през изминалата седмица имаше за цел да се справи с основната причина за колапса на двете фалирали банки, които притежаваха милиарди долари от привидно сигурни съкровищни и други облигации.

През последната година УФР постоянно увеличаваше основната си лихва и доходността по дългосрочните съкровищни и други облигации нарасна. Това от своя страна намали пазарната стойност на нискодоходните държавни облигации, които банките държат. В резултат на това банките не успяха да съберат достатъчно средства от продажбата на облигациите, за да платят на многото вложители, опитващи се да изтеглят парите си.

Програмите за отпускане на заеми на УФР, най-вече представения в неделя нов инструмент, дават възможност на финансовите институции да използват облигациите в качеството им на гаранция и да вземат заеми срещу тях, вместо да се налага да ги продават. УФР приема тези облигации по номиналната им стойност.

УФР обяви, че е получило за новия кредитен инструмент 15,9 милиарда долара под формата на гаранции, което е повече от 11,9-е милиарда долара, които е дало назаем.