Глобалният пазар на държавни облигации дава да се разбере, че кампанията за затягане на паричната политика от страна на световните централни банки е почти приключила, прогнозира "Блумбърг".

Доходността на краткосрочните държавни облигации на САЩ, както и тези на Австралия и няколко други развити страни паднаха под съответните им референтни лихвени проценти за няколко сесии след колапса на Silicon Valley Bank (SVB).

Спадът на двугодишната доходност под референтните нива ни казва, че този цикъл на затягане на паричната политика е към края си", обяснява Ейми Се Патрик, анализатор в Pendal Group Ltd. в Сидни. Болките, обаче, непременно ще се появят.

Според експерта, доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ може да падне до 1% от сегашното ниво от 3.6%, ако в САЩ започне рецесия.

Доходността на двугодишните държавни облигации на САЩ спадна с повече от 1 процентен пункт (пр. п.) тази седмица, най-резкият спад от 80-те години на миналия век, отбелязва "Блумбърг". В понеделник тя падна под 3.7% годишно, а във вторник се повиши до 4.109%.

Спадът на лихвените проценти на двугодишните държавни облигации на САЩ е свързан с преразглеждането на прогнозите на търговците относно лихвите на Фед след фалита на двете банки - SVB и Signature Bank.

Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, търговците оценяват повече от 33% шанс Централната банка на САЩ да запази лихвения процент на сегашното ниво от 4.5-4.75% годишно на срещата през март (21-22). Миналата седмица трейдърите смятаха за най-вероятния сценарий лихвите да бъдат повишени с 50 пр.п.

Икономистите от британската банка Barclays и американския кредитор Goldman Sachs очакват Фед да запази лихвите непроменени в края на срещата този месец, докато анализаторите на Nomura очакват Фед да намали лихвите с 25 пр. п. на срещата си през март.

Пазарът, обаче, смята, че Фед не е готов да спре цикъла на затягане в момента и няма да го направи до юни. В края на тази година, според фючърсните котировки за лихвения процент, той ще падне до 3.9%.

В Австралия доходността на тригодишните държавни облигации падна с 20 процентни пункта във вторник - до 3.01% годишно, което е 59 пр. п. под основния лихвен процент на Резервната банка на Австралия (RBA). Това е най-голямата разлика от 2012 г., когато RBA активно намали лихвения процент. Трейдърите смятат, че Австралийската централна банка ще спре да повишава лихвите и виждат възможност за тяхното намаляване през юли, отбелязва "Блумбърг".

Доходността на двугодишните държавни облигации в Германия в понеделник падна с 41 пр.п. до 2.69% годишно.

Основният лихвен процент по заемите на ЕЦБ в момента е на ниво от 3%, лихвеният процент по депозитите е 2.5%.

Според последните оценки, ЕЦБ ще повиши лихвите със 75 пр.п. през следващите шест месеца. Миналата седмица пазарът очакваше лихвите да бъдат повишени със 125 пр.п. за същото време.