Американските власти предприеха извънредни мерки в неделя, за да укрепят доверието в банковата система, след като фалитът на Silicon Valley Bank създаде риск от по-широка финансова криза, отбелязва в свой анализ Ройтерс (Reuters).

Банката е смятана за опора на стартиращата икономика в САЩ.

След драматичен уикенд, последвал най-големия банков фалит от 2008 г. насам, регулаторите заявиха, че от понеделник клиентите на фалиралата банка ще имат достъп до всичките си депозити; ще създадат нов инструмент, който да даде на банките достъп до средства, необходими по спешност. Федералният резерв също така улесни заеменато на средства от банките при необходимост.

Докато мерките предоставиха известно облекчение за фирмите от Силициевата долина- главно клиенти nа SVB, и световните пазари в понеделник, притесненията за по-големите рискове за банките остават и хвърлят съмнения относно това дали Фед ще се придържа към плана си за агресивно повишаване на лихвените проценти.

"Смятаме, че стъпките, предприети от Федералния резерв, Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите решително ще прекъснат психологическото чувство на обреченост" в регионалния банков сектор", каза Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay в Торонто.

"Но, справедливо или не, епизодът ще допринесе за по-високи нива на фонова волатилност, като инвеститорите ще следят предпазливо за появата на други пукнатини, докато затягането на политиката на Фед продължава."

Регулаторите също така предприеха бързи действия, за да затворят Signature Bank в Ню Йорк, която беше под натиск през последните дни. С активи за над 110 милиарда долара Signature Bank е третият най-голям банков колапс в историята на САЩ, отбеляза Асошиейтед прес.

Намесата на администрацията на Байдън показва как безмилостната кампания на Фед и други големи централни банки за преодоляване на инфлацията създава стрес във финансовата система и световните пазари, отбелязва Ройтерс.

Гарантирането на депозитите

Колапсът на SVB породи опасения за това дали клиентите от малкия бизнес ще могат да платят на служителите си, след като корпорацията за гарантиране на спестяванията защитава само депозити до 250 000 долара. Според федералния орган около 89% от депозитите в SVB на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на 2022 г.

Всички вложители, включително тези, чиито средства надвишават максималното ниво на държавна застраховка, ще бъдат оздравени, заявиха министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и председателят на Федералната корпорация за застраховане на депозитите Мартин Грюнберг в неделя вечерта.

Високопоставен служител на Министерството на финансите каза на свой ред, че предприетите действия ще защитят вложителите, като същевременно предоставят допълнителна подкрепа за банковата система, но служители и регулатори продължават да наблюдават стабилността на финансовата система. Вложителите са защитени, изтъкна той.

Рискът ще се поеме от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който разполага с достатъчно средства за това.

Рухващи опори

Silicon Valley Bank, опора на стартиращата икономика, беше продукт на продължилата десетилетия ера на евтини пари, с уникални рискове, които я направиха особено уязвима. Но миналата седмица последва бягство от банката, което доведе до притесненията, че други регионални банки могат да споделят нейната съдба, се разпространиха бързо.

Тъй като Федералният резерв е готов да продължи да повишава лихвените проценти, инвеститорите смятат, че (въпреки предприетите от администрацията мерки) финансовата система все още може да не е напълно излязла от гората.

Фед е насрочил следващата си среща на 21-22 март. Анализаторите на Goldman Sachs отбелязаха, че вече не очакват повишаване на лихвите на фона на напрежението в банковия сектор. По-рано Goldman очакваше повишение с 25 базисни пункта през март.

"Това, което инвеститорите трябва да очакват от утрешния ден и след това, е, че ще се сблъскаме с големи рискове от възможни развития", каза Майкъл Първс, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors. "Все още ще има висящи въпроси с други регионални банки."

Служители на Министерството на финансите заявиха, че вложителите в затворената в неделя от финансовия регулатор на щата Ню Йорк Signature Bank, също ще бъдат оздравени без загуба за данъкоплатците.

Signature, подобно на SVB, имаше клиенти, съсредоточени в технологичния сектор, а ценните книжа в баланса й бяха ерозирали с нарастването на лихвените проценти. Към септември м.г. почти една четвърт от депозитите в Signature идват от сектора на криптовалутите, но банката обяви през декември, че ще намали депозитите си, свързани с крипто, с 8 милиарда долара.

Въпреки че всички клиентски депозити ще бъдат защитени, новите мерки, приети в неделя, ще унищожат акционерите и притежателите на облигации в SVB и Signature Bank, каза високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ.

Заедно с решението на Фед да гарантира, че финансовите институции могат да посрещнат нуждите на всичките си вложители, мерките ще "възстановят доверието на пазара", каза служителят.

И така, предположенията са само за 17% шанс, че Фед ще повиши лихвения процент с половин пункт на срещата си следващата седмица, доста под 70-те процента преди новината за краха на SVB миналата седмица.