Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви вчера пред сенаторите, че американските власти са искали с действията си в неделя да защитят депозитите на клиентите на Signature Bank и Silicon Valley Bank, тъй като е имало "сериозен риск от заразяване", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американските власти обявиха в неделя, че ще гарантират достъпността на всички депозити от калифорнийската SVB и ще осигурят същото на всички вложители в SB, нюйоркската банка, която бе затворена от регулаторния орган същия ден, достъп до средствата им.

"Преценихме, че има сериозен риск за масовите тегления при клиенти, разполагащи със средства, които надвишават гарантираните суми, което би довело до срив на много банки и би предизвикало паника", каза Йелън пред американския Сенат.

Въпреки това министърът увери, че банковата система на САЩ остава здрава и сигурна, допълва ДПА.

"Американците могат да бъдат сигурни, че депозитите им ще са там, когато имат нужда от тях", каза Йелън.

Финансовият министър от правителството на президента Джо Байдън каза още, че "действията ни от тази седмица свидетелстват за решителния ни ангажимент да гарантираме сигурността на спестяванията на вложителите".

Работихме с банковите регулатори, за да защитим всички вложители на двете фалирали банки. В понеделник сутринта клиентите имаха достъп до депозитните си сметки, за да могат да извършват плащания и да плащат фактури, напомни също Джанет Йелън, добавяйки също, че "акционерите и кредиторите не са защитени от правителството".

"Важно е да се отбележи, че парите на данъкоплатците не са използвани или изложени на опасност при тези действия", подчерта Джанет Йелън.

Днес 11 от най-големите американски банки обявиха, че прехвърлят общо 30 милиарда долара под формата на депозити в изпадналата в затруднение First Republic Bank, знак, че те имат доверие в банковата система на страната, както посочват в съвместното си изявление.