Японците са едни от най-пестеливите нации в света. В последните години те успяват да пестят средните 28-29% от доходите си.

Смята се, че голяма роля в спестовността им играе Какейбо. В превод от японски език означава "домашна счетоводна книга".

Изобретението е дело на японската журналистка Хани Мотоко и датира от 1904 г.

Едно яйце, моля...

Японците могат да живеят доста просто. Пазаруването в Япония много често се прави с мисъл за най-необходимото. Въпреки високите си заплати, в страната може да се купи дори едно сварено яйце.

Смята се, че Какейбо помага на японците за забавят начина си на живот, както и да анализират месечните си разходи.

Всичко, което ви е необходимо, за да се потопите в японската техника са химикал/молив и лист хартия.

Японците често търсят отговорите на няколко основни въпроса преди да направят по-голяма покупка. Сред тях са: "Мога ли да живея без този продукт"?, "Ще го ползвам ли?", "Мога ли да си го позволя"? "Имам ли място за него у дома"?

Помислете 24 часа

Практикувайки Какейбо японците взимат по-умни и практични решения, когато става въпрос за пазаруване. Често те си дават 24 часа, за да премислят бъдещата покупка, но дори често си задават нуждата от него, дори и той да е намален. 

Първият въпрос, който следва да си зададем, ако ползваме Какейбо е колко искаме да спестим този месец. Именно това е разликата между японците и останалите нации.

Те наистина поставят спестяването на преден план, докато в консуматорските общества пестят, ако в края на месеца е останало нещо от доходите им.

След това японците попълват и сумата на разполагаемите пари за месеца, за какво планират да ги похарчат, както и с какво могат да подобрят спестовността си.

Не забравяйте, следва да попълните всичко това, както и да следите дневните и седмичните си разходи, пишейки всичко на ръка.

Бъдете оптимисти с желанието си за пестене в първите месеци. Важното през тях е да записвате всичките си разходи, за да стане ясно къде отиват парите ви.

След около 3-4 месеца вече ще имате по-ясна картинка за финансовото ви положение, както и ще може да си поставяте по-високи цели за пестене.

Колко пари може да спестите за месец? А за цялата 2023 г.?