Днес ще бъде представена новата Програма в подкрепа на бизнеса - "Възстановяване", съобщиха от Министерството на финансите. Програмата ще бъде предствена от министрите на финансите и икономиката - Асен Василев и Кирил Петков. В брифинга участие ще заемат и представители на Фонда на фондовете и на банки-партньори на Фонда по програмата за подкрепа на бизнеса.

Очаквайте на живо в Dir.bg представянето на новата мярка.

Програмите на служебното правителство

На 4 юни бяха представени новите икономически стимули в подкрепа на бизнеса.

"Идеята е да се направи една програма за възстановяване на българския бизнес с палитра от инструменти - където можем използваме бюджетни средства, до колкото е възможно и доколкото те са пренотифицирани в Европа, където не можем - мобилизираме всички извънбюджетни средства, за да бъде българският бизнес подпомогнат в случай на нова вълна на Ковид през есента и зимата", каза тогава министър Василев. 

Сред новите мерки беше гаранционна програма с размер от близо 2,5 млрд. лева. В нея българската държава застава като партньор и покрива 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции.

"По този начин развързваме ръцете на банките да дадат всички тези средства, които в момента имат, но не смеят да дадат в посоки, където би било най-полезно за икономиката", обясни министър Петков.

По думите му, за да влязат тези средства максимално бързо в икономиката е договорено тези нови кредити за малкия среден бизнес да нямат нужда от обезпечение.

"Това означава, че в рамките на 10 дни можете да отидете до своята банка и да кажете като част от Програмата за възстановяване искам да кандидатствам. И без да правите ипотеки, само с документ, че сте истински бизнес и през последните три години сте оперирали ще можете да вземете до 70% от своите приходи за 2019-а или 2020-а (което е по-голямо) като кредит за 7-годишен период", разясни Кирил Петков.

Тогава стана ясно и, че мярката 60/40 ще продължи за още два месеца, в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ.

Първата мярка на служебният кабинет в подкрепа на бизнеса пък беше - безплатното летуване на ученици и учители за една седмица.