Вчера служебното правителство представи мерки в подкрепа на хората и бизнеса за справяне с последствията от пандемията. По Нова телевизия темата коментираха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката. Едната от тях са кредити. Това, което се прави сега е добре, за да се ускори този процес и да се облекчи достъпа до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две", заяви Васил Велев.

"Предлагаме мярката "60 на 40" да бъде за времето на извънредната епидемична ситуация. Засега тя е до края на юли, но не е ясно дали няма да бъде удължена. Третата мярка, която отсъства, е подкрепа за фиксираните доходи на предприятията със спад повече от 30%", каза още той.

"Новите икономически мерки са половинчати, ако не бъдат завършени. Липсват две части - освен кредити, което е добро сигурно, не казваме, че не е, приветстваме ги, но за нас е много важно как ще продължи подкрепата на заетостта и доходите. Не сме видели още дали и защо нашата мярка "75 на 100" (за затворените при пандемията бизнеси - б.р.) не може да стане. Продължаваме да настояваме за нея", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Дори и да бъде продължена мярката "60 на 40", тя ще свърши работа, но няма да бъде толкова справедлива, колкото би било нашето предложение. Това, което ще липсва е грантовата подкрепа към малките фирми и към тези, които имат проблеми и не могат да вземат заем", каза още президентът на синдиката.

"Настояваме в ускорен порядък да се изплатят парите на средните и малките предприятия, които чакат от една година. Този процес продължава да тече, но недостатъчно бързо. За средните предприятия са платени около 17% от тези, които имат да получават пари и то за първата вълна. Кредиторите отдавна губят търпение", заяви Васил Велев.

"Причината за забавянето е, че парите се плащат от програма "Иновации и конкурентоспособност", а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащат се и от Министерството на икономиката, а не от НАП", каза още той.

"Т.е. ние чакаме и настояваме да се изплатят оставащите и то по-голямата част от парите за средните предприятия, за малките още не е започнало изплащането и също така за март и април да бъдат изплатени парите и за затворените обекти", каза още Велев.