Гражданите без изграден имунитет срещу covid ще представляват заплаха за околните и известна дискриминация в това отношение е неизбежна. Това прессекретарят на на държавния глава на Русия Дмитрий Песков каза пред журналисти в коментар на изявления за "дискриминация на неваксинираните", предаде ТАСС.

"Реалността е такава, че дискриминацията неизбежно ще дойде. Хората без имунитет и без ваксинация няма да могат да работят във всички области. Това е невъзможно. Това ще представлява заплаха за другите", каза Песков.

Но как ще се постъпва с преболедувалите, развили имунитет към covid, но са дискриминирани поради липса на ваксинация. "Това изисква много сериозно обмисляне - отбеляза прессекретарят на президента на Руската федерация. - Тази ситуация е много важна".

Всъщност, продължи Песков, много европейски страни сега вземат предвид не само факта на ваксинацията, но и наличието на имунитет срещу covid. "Но като цяло трябва да се признае, че светът все още не е разработил общи подходи и стандарти в това отношение", заяви той.

Поведението на коронавируса е толкова нестандартно, че хората без имунитет срещу него по някакъв начин ще се окажат в неравностойно положение, добави говорителят на Кремъл.

ТАСС припомня изказване на омбудсмана за правата на човека в Русия Татяна Москалкова, която получавала много жалби за дискриминация срещу граждани, които не са били ваксинирани срещу COVID-19. Тя нарече насърчаването на ваксинациите чрез ограничения на правата "нечестна игра".

"Видяхме това изявление", заяви говорителят на Кремъл, помолен за коментар.

"Поведението на вируса е толкова необичайно, че по един или друг начин тези, които не са ваксинирани и тези, които нямат антитела, нямат имунитет, ще се окажат в по-неблагоприятно положение от тези, които имат имунитет - или след като са били болни, или са били ваксинирани, отбеляза Песков.

Той отбеляза, че такава е реалността, в която сега живее светът и в която "ще трябва да живеем в обозримо бъдеще". Говорителят на Кремъл обаче допълни, ваксинацията на гражданите не е самоцел.

"Краят сам по себе си е имунитетът, това е имунизацията. (Той) идва или чрез ваксинация, или чрез преминаване през това заболяване и получаване на подходящ имунен отговор на организма. Вероятно това е причината за много внимателно обмисляне от страна на оперативния щаб", заключи Песков.

За изтеклите 24 часа Русия е отчела 546 смъртни случая, свързани с коронавируса, най-големия регистриран брой за денонощие от февруари; също за изминалите 24 часа са установени и 16 715 нови случая на заразяване, което показва, че драстичното повишение на заболеваемостта, което според властите се дължи на новия вариант Делта на коронавируса, продължава, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите се опитват да накарат хората да се ваксинират. Те предлагат на тези, които го направят, възможности да спечелят нов автомобил или жилище, и заплашват други, които не го направят, със загуба на доходи и уволнение.

В петък Кремъл заяви, че повишената заболеваемост се дължи на нежеланието на хората да се ваксинират и на "нихилизъм".

Русия одобри четири ваксини местно производство и продаде дози от флагмана на ваксините си "Спутник V" на много други страни, в някои от които препаратът се произвежда.