Процесът срещу бившия главен изпълнителен директор на германската компания за електронни плащания "Уайъркард" (Wirecard) започна днес в Мюнхен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва две години и половина след гръмкия й фалит, който разтърси финансовия и политическия свят.

Всички погледи отново са насочени към Маркус Браун, който бе начело на флагмана на цифровия сектор, мамил хората до краха си през юни 2020 г.

Възниква въпросът дали този 53-годишен австриец, който е в ареста от началото на разследването, ще вдигне завесата около основните аспекти на незаконното присвояване, в които бе обвинен.

Процесът започна в подземна зала, служила за бомбоубежище в затвора Щаделхайм в баварската столица и ще продължи поне до 2024 г.

Браун е обвинен в счетоводна измама, манипулация на пазара, особено сериозна злоупотреба с доверие и организирана измама.

Двама бивши ръководители също ще бъдат на подсъдимата скамейка - Щефан фон Ерфа, бивш главен счетоводител, и Оливер Беленхаус, бивш директор на филиала в Дубай, който ще е и "ключов свидетел" за обвинението.

"Уайъркард" се срина на борсата през юни 2020 г., след като ръководителите му признаха, че активи за 1,9 милиарда евро или една четвърт от общите й активи всъщност не съществуват.

Разследването разкри, че сметките на "Уайъркард" за годините 2015-2018 г. са били "разкрасени", за да направят компанията по-привлекателна за инвеститорите, припомня АФП.

При голям медиен интерес в подземно бомбоубежище в Мюнхен започна процесът срещу бившия главен изпълнителен директор на Wirecard и двама други шефове

Снимка: AP/БТА