Бившият шеф на оператора за електронни плащания Уайъркард (Wirecard) Маркус Браун, който миналата седмица подаде оставка, е задържан в Германия. Това съобщи днес прокуратурата на Мюнхен, цитирана от ДПА.

Компанията изпадна още по-ниско в спиралата на кризата, свързана с изчезването на 1,9 милиарда евро.

Акциите на дружеството, което е част от водещия индекс на Франкфуртската фондова борса DAX, падат свободно от края на миналата седмица.

Браун се яви снощи в прокуратурата и днес ще бъде решено да бъде поставен под арест по време на следствието. Води се разследване и срещу трима други мениджъри на компании по подозрение, че са предоставили невярна информация на акционерите.

Скандалът около Уайъркард се разпали в средата на юни. След одит бе установено, че от сметките на компанията липсват 1,9 милиарда евро или 2,1 милиарда долара, които преди това са фигурирали във финансовите отчети като актив.

Компанията уволни Ян Марсалек, член на изпълнителен съвет. Той отговаряше за текущите операции на компанията в Югоизточна Азия, където се оказа, че липсват 1,9 милиарда евро (Филипините).

Рейтинговата агенция на Мудис (Moody's) отмени всички свои оценки на компанията, която е част от индекса DAX на Франкфуртската фондова борса. Решението е още един удар, след като миналата седмица Мудис понижи рейтинга на Уайъркард до "боклук" (junk), припомня ДПА.