Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да повиши трите основни лихви с 25 базисни пункта или 0,25 пр.п.*.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране (по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица) и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение (цената, която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) и депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) ще бъдат увеличени съответно до 4,00%, 4,25% и 3,50%, като влизат в сила от 21 юни 2023 г., съобщи ЕЦБ на интернет страницата си.

В мотивите си за осмото поред увеличение на основните лихви ЕЦБ изважда на преден план инфлацията.

Инфлацията намалява, но се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време, отбелязва ЕЦБ и подчертава, че Управителният съвет е решен да гарантира, че ръстът на потребителските цени ще се върне своевременно към средносрочната цел от 2%.  

Увеличението на лихвите днес отразява актуализираната оценка на Управителния съвет за перспективите за инфлацията. Първоначалните прогнози показваха обща инфлация през 2023 г. от 5,4% през 2023 г., 3,0% през 2024 г. и 2,2% през 2025 г.

Но ето как се стигна до ревизията в прогнозите. Индикаторите показват задържане на силния ценови натиск въпреки временните признаци на смекчаване. Прогнозите за инфлацията бяха преразгледани (с изключение на въздействието на енергията и храните) особено за тази и следващата година - причината за това са стабилизираният трудов пазар и изминалото действие на факторите, тласнали я нагоре. И така прогнозите вече са за 5,1% средна инфлация през 2023 г., преди да спадне до 3,0% през 2024 г. и 2,3% през 2025 г.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 6,1% през май от 10,6% през октомври 2022 г.

Експертите в същото време леко понижиха прогнозите си за икономически растеж за тази и следващата година. Сега те очакват икономиката да нарасне с 0,9% през 2023 г., 1,5% през 2024 г. и 1,6% през 2025 г.

"Много вероятно е, че ние ще продължим с повишаването на лихвените проценти през юли", заяви на пресконефернция президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция след заседанието по паричната политика на Управителния съвет на финансовата институция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Може ли да се каже, че сме приключили (с повишаването на лихвените проценти)? В края ли сме на това пътешествие? Не, ние не сме достигнали целта си", допълни Лагард, цитирана от АП.

Президентът на ЕЦБ заяви, че все по-значими фактори за нарастването на инфлацията са повишаването на заплатите и стремежът на компаниите да повишават печалбите си, като увеличават цените на стоките и услугите, които предлагат.

"Инфлацията намалява, но прогнозите са, че ще остане твърде висока за твърде дълго време", каза Кристин Лагард.

*1-процентен пункт = 100 базисни пункта (точки)