Швейцарската банка UBS заяви днес, че е завършила спешното придобиване на изпадналия в затруднение местен конкурент Credit Suisse (доскоро втората по големина банка в страната). От придобиването се ражда гигантска банка с балансово число от 1,6 трилиона долара и твърде силен в предоставянето на финансови услуги (от край до край) на заможните клиенти (wealth management).

"Това е началото на нова глава - за UBS като финансов център и за глобалната финансова индустрия", заявиха главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти и председателят на UBS Group AG Колм Келехер в отворено писмо, публикувано в швейцарски вестниции цитирано от Ройтерс.

Най-голямата банкова сделка след световната финансова криза от 2008 г. ще създаде "предизвикателства", но и "много възможности" за нейните клиенти, служители, акционери и за Швейцария, казаха те.

Двамата ръководители изразиха увереността си, че ще се справят успешно с поглъщането.

Групата ще контролира активи на стойност 5 трилиона долара, отреждайки на UBS ролята на най-голям мениджър на активите на заможните хора по света, водеща позиция на ключови пазари, до която биха й били необходими години, за да достигне. Сливането също така слага край на 167-годишната история на Credit Suisse, помрачена през последните години от скандали и загуби, отбелязва агенцията.

За двете банки работят общо 120 000 души по целия свят, въпреки че UBS вече обяви, че ще съкрати работни места, за да намали разходите и да се възползва от синергията.

На 19 март UBS се съгласи да купи закъсалия конкурент на сравнително ниска цена от 3 милиарда франка в акции и до 5 милиарда франка в допустими загуби (в плюс към евентуалните действителни загуби; такива, които при съответните допускания биха се натрупали през данъчната година) в спасителна операция, организирана от швейцарските власти, които впрегнаха сили да предотвратят срив в доверието на клиентите.

В петък UBS сключи споразумение с швейцарското правителство относно условията за публична защита от 9 милиарда швейцарски франка (10 милиарда долара) за загуби, произтичащи от прекратяване на части от бизнеса на Credit Suisse.

UBS сключи сделката за по-малко от три месеца - кратък срок предвид мащабите и сложността, но целта бе да осигури по-голяма сигурност за клиентите и служителите на Credit Suisse и да предотврати започналото бягство на служители.

Както UBS, така и швейцарското правителство предложиха гаранции, че придобиването ще се изплати на акционерите и няма да се превърне в тежест за данъкоплатеца. Те се мотивираха, че спасителната операция е била необходима и за защита на репутацията на Швейцария като финансов център, който ще пострада, ако колапсът на Credit Suisse предизвика по-широка банкова криза.

Серджо Ермоти обаче предупреди, че идните месеци ще бъдат "нестабилни", тъй като UBS ще започне да поглъща Credit Suisse, процес, според UBS, който ще отнеме от три до пет години.

Представяйки първата моментна снимка на финансите на новата група миналия месец, UBS подчерта високите залози, като отбеляза десетки милиарди долари потенциални разходи - и ползи, но също и несигурността около тези числа.