Швейцарският парламент формално даде съгласието си за откриване на разследване на краха на "Креди сюис" (Credit Suisse) и последвалото й спасение от страна на Ю Би Ес (UBS) под натиска на властите на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

До решението се стигна, след като две подкомисии се обявиха за по-мащабно изследване на механизма, посредством който правителството, швейцарската централна банка и финансовият регулатор на страната са действали, за да организират спасяването на "Креди сюис".

За целта ще бъде създадена специална парламентарна комисия, което се случва едва за пети път в модерната швейцарска история.

По силата на сделката Ю Би Ес прие да купи "Креди сюис", а властите в Берн осигуриха гаранции на стойност 109 милиарда швейцарски франка, за да улеснят поглъщането, което предизвика мащабно недоволство в Швейцария.

Съставът на новата 14-членна комисия ще бъде определен следващата сряда. Мандатът й все още не е ясен.

Преди дни двете банки обявиха, че сливането им трябва да бъде финализирано до 12 юни. Акциите на "Креди сюис" ще бъдат делистнати. Изтеглянето на ценните книжа включва акции на "Креди сюис" на Швейцарската борса и депозитните й сертификати на Нюйоркската борса.

Ако придобиването бъде финализирано преди отварянето на търговията в САЩ на 12 юни, изтеглянето от Нюйоркската борса ще стане факт още на 12 юни, а от Швейцарската борса на 13 юни.

Ако операцията бъде финализирана след отварянето на сесията в САЩ, изтеглянето на акциите ще стане факт на 13 юни и на двата фондови пазара, уточни в комюникето "Креди сюис".