Швейцарските власти обявиха какви ще са лихвите, които трябва да заплатят UBS и Credit Suisse върху отпуснатите от държавата 250 милиарда швейцарски франка за спасяването на закъсалата банка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Credit Suisse ще трябва да плати лихва от 1,5 на сто плюс 0,5 на сто за достъп до схемата за спешна ликвидна помощ, обяви централната банка на страната.

Credit Suisse съобщи по-рано този месец, че възнамерява да заеме до 50 милиарда франка от схемата, която изисква заемите да бъдат обезпечени от активи като ипотеки и ценни книжа.

В рамките на операцията по спасяването на двете банки получиха достъп и до 100 милиарда франка допълнителна ликвидна помощ.

Помощта на централна банка се отпуска на банките с лихва от 3 на сто.

По-рано днес Европейски регулатори се дистанцираха от решението на Швейцария да заличи облигации на Credit Suisse на стойност 17 милиарда долара след спасяването на банката, предаде CNBC.

"В банкова резолюция тук, в европейския контекст, ние ще следваме йерархията и искаме да кажем много ясно на инвеститорите, за да избегнем неразбиране, ние нямаме друг избор освен да спазваме йерархията". Това заяви днес пред CNBC Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС. 

Стандартната йерархия или рамка разглежда капиталовите инвестиции като вторични на облигациите, когато се спасява една банка.

Швейцарският орган за контрол на финансовите пазари (FINMA) обяви по-рано този месец, че допълнителните облигации от първо равнище на Credit Suisse, които се смятат за относително рискови, ще бъдат заличени до нула, като по този начин техните притежатели остават с пълна загуба, а притежателите на обикновени акции ще получат над 3 милиарда долара като част от придобиването на банката от UBS - действие разгневи притежателите на облигации.

В съвместно комюнике с Банковия надзор на ЕЦБ и Европейския банков орган Единният съвет за преструктуриране на ЕС обяви на 20 март, че "притежателите на акции са първите, които трябва да понесат загуби и само след като това може да се пристъпи към заличаване на допълнителните облигации от първо равнище".

Швейцарското решение накара притежателите на допълнителните облигации от първо равнище на Credit Suisse да обмислят правни действия и предизвика несигурност сред притежателите на облигации по цял свят.

Швейцария не е част от ЕС и не подлежи на банковите регулации в Общността.