Стотици служители на "Креди сюис" (Credit Suisse) напускат банката всяка седмица и търсят по-сигурно работно място. Несигурността е обгърнала бъдещето на институцията след придобиването й от Ю Би Ес (UBS), посочва Ройтерс, като се позовава на двама души, запознати със случващото си, но пожелали анонимност.

Ю Би Ес се съгласи на 19 март да придобие по-малкия си конкурент в рамките на спасителна операция, организирана от швейцарските власти, за да бъде предотвратен започналият банков хаос.

Според швейцарския всекидневник "Блик" всеки ден поне по около 150 души, работещи за "Креди сюис" по света, подават оставка.

През април банката призна, че през последните месеци все повече служители напускат. В края на първото тримесечие за "Креди сюис" за работили около 48 000 души спрямо 50 480 души в края на 2022 г.

Като пример са изтичането на кадри от банката към нейни конкуренти Блумбърг дава за пример най-голямата испанска банка "Сантандер" (Santander), която през този месец е назначила най-малко осем бивши служители на "Креди сюис" и възнамерява да привлече още.

В същото време Ю Би Ес се опитва да приключи окончателно придобиването на "Креди сюис" до края на настоящото тримесечие, за да гарантира сигурност за служителите и клиентите на банката. Миналата седмица президентът на Ю Би Ес Колм Келехер заяви, че това ще се случи "съвсем скоро".

От Ю Би Ес посочват, че ще сложат "много висока летва" пред инвестиционните банкери на "Креди сюис", за да ги оставят на работа. Служител на "Креди сюис" в Цюрих признава, че кредиторът се променя и все повече хора напускат инвестиционното подразделение.

Ю Би Ес не крие, че възнамерява да свие сериозно именно този дял на "Креди сюис", за който работят около 17 000 души, а Швейцария е обещала 9 милиарда франка гаранции, за да покрие потенциалните загуби при тази операция.