Унгарската централна банка изненадващо, но за сметка на това рязко, покачи някои лихви, за да спаси сриващия се форинт, и същевременно обяви, че ще освободи чужда валута от резервите си, за да плаща за вноса на все по-скъпите енергоносители, предаде Ройтерс.

Скокът от 15,5 до 25 на сто по обезпечените овърнайт заеми и пускането на търгове за еднодневни депозити с лихва от 18 на сто идва, след като форинтът падна до рекордно ниски нива спрямо еврото и долара тази седмица, под натиска на растящия търговски дефицит и липсата на достъп до финансиране от ЕС заради споровете между Будапеща и Брюксел.

Миналия месец Еврокомисията предложи фондовете за Унгария на стойност 7,5 милиарда евро да бъдат замразени, заради неуспеха на страната в борбата й с корупцията и поради погазването на правото на закона. Това доведе до бърза разпродажба на форинти и унгарски държавни облигации. В опит да си върне средствата Будапеща обеща да извърши необходимите промени, но това още не се е случило.

В същото време инвеститорите продължават да залагат срещу форинта, след като миналия месец централната банка спря да покачва лихвите на ниво от 13 процента, въпреки че инфлацията продължи да се покачва.

Намесата на банката даде възможност на форинта да си върне позициите и да се покачи до 416,50 спрямо еврото при пикови стойности от 428.

По-рано вчера премиерът Виктор Орбан заяви, че е помолил финансовото министерство и централната банка на страната поне да намалят инфлацията наполовина през 2023 г.

На онлайн брифинг заместник-управителят Барнабаш Вираг обяви, че банката ще осигури чужда валута от резервите си на енергийната група Ем Ве Ем (MVM), за да плати сметките си и до облекчи натиска върху форинта. До края на годината това ще коства на банката по 1,2-1,5 милиарда евро месечно, допълва банкерът.

В края на септември валутните резерви на Унгария са възлизали на 38,7 милиарда евро.