Инфлацията в Унгария вече достигна 24-годишен максимум от 15,6 на сто, а основната лихва се повиши до 13 на сто. Премиерът Виктор Орбан продължава да купува руски суровини въпреки санкциите, но иска от държавните институции да намалят потреблението на газ с 25 процента. Противоречивият унгарски лидер, който често "опъва нервите" на Брюксел, не може да бъде сигурен нито в получаването на средства от ЕС, нито в сътрудничеството си с Русия, пише полското издание на "Бизнес инсайдър".

ЕК предложи да се задейства механизмът за условност на финансирането спрямо Унгария. Това би означавало спирането на около 7,5 милиарда евро от европейските фондове за Будапеща. Според изпълнителния орган на ЕС това се прави, за да "се защити бюджета на ЕС и финансовите интереси на блока от неспазването на върховенството на закона в Унгария". Става дума за нарушения при обществените поръчки, липса на гаранции срещу конфликт на интереси и неуспешна битка с корупцията, заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

Корупцията в Унгария е системен проблем. Факт е, че свързани с властта олигарси се възползват от европейски фондове и печелят държавни търгове и този ред функционира вече 10 години, твърди в интервю за "Бизнес инсайдър" експертът от Центъра за източни изследвания във Варшава Анджей Садецки.

Съветът на ЕС разполага с един месец, за да вземе решение по въпроса. Задействането на механизма за условност на финансирането изисква квалифицирано мнозинство. Той бе създаден преди две години и Унгария би била първата страна, към която се прилага. Перспективата за налагане на наказание на Унгария поражда безпокойство и във Варшава. Ако бъде взето, това решение може да се окаже предвестник на втвърдяване на подхода и към Полша, която до този момент още не е получила средствата по Националния план за възстановяване.

Високата цена на спечелените избори

ЕК предлага спиране на 65 на сто от средствата за Унгария по трите оперативни програми в рамките на Политиката на сближаване на ЕС. Това са 7,5 милиарда евро или около 5 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт за 2022 г., съобщава агенция ПАП, позовавайки се на данните на Ройтерс. Сумата никак не е малка на фона на настоящата криза.

Унгария е в много тежка икономическа ситуация, както показват всички основни показатели. Държавният дълг расте, инфлацията "чупи" рекорди, националната валута продължава да се обезценява. Това са последствията от политиката през последните години и преди всичко от големите социални разходи в периода преди изборите през април. Макар че първите признаци на кризата бяха налице, правителството реши да замрази цените на горивата, припомня Анджей Садецки.

През ноември 2021 г. Виктор Орбан сложи таван на цените на хранителните стоки, а през януари 2022 г. замрази и лихвите по ипотечните кредити на равнището им от октомври 2021 г. Не е изненадващо, че тези популистки решения оказват негативно влияние върху сегашното състояние на икономиката.

Заради трудната ситуация правителството бе принудено да се откаже от политиката на ниски цени на електроенергията. От август няма таван на цените на тока и газа в Унгария. Европейските фондове са от ключово значение за поддържането на икономическата стабилност в страната, а понастоящем властите в Будапеща са в обтегнати отношения с институциите в Брюксел.

В края на август Унгарската централна банка повиши основната лихва до 11,75 процента, а на заседанието си на 27 септември съветът по парична политика добави още 125 базисни пункта до 13 на сто. Това е най-високото лихвено равнище в ЕС. Цикълът на повишаване на лихвените проценти започна през юни 2021 г., когато основната лихва в страната бе едва 0,6 на сто. Наред с това правителството продължава с програмата си за защита на кредитополучателите, които плащат вноски с лихвените проценти от октомври 2021 г. Срокът на тази програма трябваше да приключи в края на годината, но най-вероятно ще бъде удължен.

През август инфлацията в страната достигна 15,6 на сто, което е 24-годишен максимум. Най-много са поскъпнали хранителните стоки - с 30,9 на годишна и с 3,3 на сто на месечна основа.

Що се отнася до суровините, Виктор Орбан продължава да купува петрол и газ от Русия. Черното злато влиза в Унгария по тръбопровода "Дружба", а "Газпром" доставяше по своите тръби 4,5 милиарда кубични метра газ годишно или 12,3 милиона кубични метра дневно. На 31 август Унгария подписа анекс към споразумението с руския газов монополист за допълнителни 5,8 милиона кубични метра дневно, които ще бъдат транспортирани през газопровода "Турски поток" до унгарско-сръбската граница.

В края на август унгарските хранилища с обща вместимост 6,3 милиарда кубични метра са били запълнени на 63 на сто.

Кабинетът на Орбан, както повечето европейски правителства е изправен пред трудна зима. По тази причина премиерът нареди на държавните институции да свият потреблението на газ с 25 на сто. Температурата за отопление в сградите на държавната администрация ще бъде намалена до 18 градуса по Целзий.

В началото на септември Гергей Гуляш, началник на кабинета на Виктор Орбан, призова гражданите да пестят газ и електроенергия Той обяви, че правителството ще регулира цените на дървата за огрев и ще увеличи добива на въглища. Кабинетът обеща да окаже подкрепа освен на потребителите и на малкия и среден бизнес.

Слабият форинт засяга и международната позиция на Унгария

Силната зависимост от руските енергоизточници и несигурността около траншовете по европейските фондове превръщат унгарската валута в един от най-малко желаните активи в света, пише Блумбърг. Форинтът отслабна тази година с близо 12 на сто спрямо еврото - това е вторият най-голям спад сред 23-те валути на развиващите се пазари, които Блумбърг следи. А след решението на ЕК да спре европейските фондове за Унгария цените на унгарските държавни облигации се понижиха до рекордно ниски равнища.

Според експерта от Центъра за източни изследвания Унгария е по-слаба, откогато и да е било в икономически план, а ЕС е получил допълнителен инструмент за оказване на натиск върху страната под формата на механизма за условност на финансирането. Правителството на Виктор Орбан има по-малко съюзници на международната сцена: в резултат на войната в Украйна сътрудничеството в рамките на Вишеградската група отслабна, а партията му "Фидес - Унгарски граждански съюз" напусна Европейската народна партия.

Унгария ще се опита да възпрепятства действията на ЕС срещу Русия, но се съмнявам, че ще успее да ги блокира сама, заяви Анджей Садецки. Въпреки че дълго време се противопоставяше на шестия пакет санкции, Будапеща в крайна сметка гласува за ембаргото върху петрола, коментира експертът.

Последиците от спирането на финансовата помощ от Кохезионния фонд на ЕС за унгарската икономика биха били драматични, подчертава Садецки. Според него и двете страни ще търсят компромис. Унгарците полагат големи усилия, като обещават редица изменения, включително създаването на антикорупционен орган, който да наблюдава за изразходването на средствата от фондовете на ЕС, заключава той.

Дали обаче голите декларации ще са достатъчни, за да убедят Брюксел?