Унгария за първи път призна, че не получава никакви отстъпки от цената на руския природен газ, който получава и като цяло го заплаща по цени на спот пазарите. Но Унгария няма да бъде длъжна да плаща "неочаквано много" през предстоящата зима, ако спотовите цени на природния газ, който внася, се повишат рязко. Това ще е възможно, след като Унгария постигна споразумение с Русия, което й позволява да отложи плащането на поне част от количеството природен газ, от което се нуждае.

Признанието и съобщението за отлагане на плащанията направи пред журналисти министърът на икономическото развитие на страната Мартон Наги, цитиран от ДПА и БТА.

Договореността за отложено плащане на част от руските газови доставки първоначално ще бъде в сила за период от 6 месеца. Тя засяга количества от синьо гориво, които ще бъдат доставени на цена, която е по-висока от базовата. Тя не била уточнена от Наги по време на дискусия, която се е провела вчера, но за която унгарски медии съобщават днес, отбелязва Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан от години поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин. През лятото Унгария си осигури допълнителни доставки, въпреки че Русия спря да изнася природен газ за много други страни от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.