Служителите гасят лампите и източват басейните в известните пещерни минерални бани в унгарския град Мишколцтаполца, съобщава Ройтерс. Атракцията, която датира от векове, става поредната жертва на енергийната криза в Европа и конкретно на покачващите се цени на газа.

Още от римско време пещерите, пълни с естествено топла минерална вода, привличат посетители. През последните години обаче с увеличаването на туристичесикя поток баните започнаха да ползват газ, за да затоплят допълнително водата, особено през зимата.

Но руската атака срещу Украйна подейства като ударна вълна по икономиката и енергийния пазар. За Мишколцтаполца и много други бизнеси в Европа изражението й беше в рязък скок на сметките за електроенергия.

Пещерите, състоящи се от пет басейна и много подобни на лабиринт коридори с масажни съоръжения и ехо камери, затвориха врати в понеделник "за неопределено време", обяви компанията "Мишколци Фурдок" (Miskolci Furdok), която ги стопанисва.

"Трябва да затворим пещерните бани поради една единствена причина - ако ползваме газ от октомври до декември, това ще ни струва допълнителни 61 милиона форинта (140 000 долара)", казва главният изпълнителен директор Юдит Немет.

Затварянето на баните ще се отрази незабавно върху хотелите и къщите за гости в района, които до неотдавна страдаха от пандемията и едва това лято успяха да се отърсят донякъде от негативните й ефекти.

Посетителите на баните обаче опитваха да се насладят на топлите минерални води до последно. "Не мога да разбера защо този прекрасен комплекс трябва да бъде затворен. Правителството подкрепя толкова много неща. Не може ли да направи нещо и за него?", пита Андреа Муска, докато се къпе в един от басейните. "Хотелите ще фалират, тъй като са твърде зависими от тези бани", допълва съпругът й Карой Кережи.

Помощ за баните обаче така и не идва и от понеделник те са затворени. Компанията "Мишколци Фурдок" е на загуба от четири години, а приходите й за 2021 г. са значително под предпандемичните равнища, сочат счетоводните й данни. Сметката за тока се е оказала "последната капка".

Властите в Будапеща обещават финансова подкрепа за малките и средните предприятия от промишления сектор, за да се справят с повишените цени на енергията, но тепърва трябва да подготвят помощ и за сектора на услугите.

"Ако намерим някакъв ефикасен начин да преминем от газ на друга енергия и да свалим сметките си, ако получим някаква помощ, веднага ще се хванем за тази възможност и може отново да отворим баните", заключава Немет.