Може да е клише, но е вярно, че светът "плува в дългове". В тримесечната си актуализация Институтът по международни финанси заяви във вторник, че световният дълг се движи близо до рекордните 244 трилиона долара. Това е три пъти повече от размера на глобалната икономика.

Тези цифри обаче, не попречиха на една от най-задлъжнелите и политически нестабилни държави в света да продаде дълг под формата на над 11 милиарда долара в облигации, без никакъв проблем. Като доказателство, Италия е пласирала 10 милиарда евро, при лихва с 18 базисни пункта над базовите лихвени проценти, което бе под предварителните очаквания за 22 базисни пункта над бенчмарк лихвата. 

Говорител на италианската агенция за дълг потвърди, че инвеститорите са подали поръчки за 35.5 милиарда евро от дълга. Това, въпреки факта, че държавата се отличава със съотношение дълг към БВП от над 130 процента. Това е най-високото ниво на задлъжнялост в еврозоната, след Гърция.

Изводът е следният - светът е залят с прекомерно голям дълг, но също така и с излишна ликвидност, следствие на дългите години на политика на стимули и рекордно ниски лихви от страна на централните банки. 

Съвместните балансови активи на Федералния резерв, Европейската централна банка, Банката на Япония и Английската централна банка, нарастват постоянно - от по-малко от 20% от БВП-то на страните им, до 37.2% през февруари на миналата година. Този процент се понижи минимално до 36.6%, въпреки усилията от страна на Фед да свие активите си през последната година, съобщиха от Bloomberg.

Икономистите не очакват да станем свидетели на съществено понижение на световната задлъжнялост през тази година, особено в среда на признаци за забавяне на световния икономически ръст. Усилията на САЩ да намалят баланса си и да повишават нивата на лихвите, са по-скоро изолирано събитие, което не се следва от централните банки по света.

 

Рекордната задлъжнялост и несигурност създава благоприятна среда за активите с фиксиран доход. Например, Morgan Stanley във вторник стана най-новата голяма инвестиционна банка, която съкрати прогнозата си за доходността на щатските облигации. Сега от там очакват 10-годишните облигации да приключат годината при нива от 2.45%, в сравнение с предходните си очакваният за доходност от 2.75%. В момента облигациите се търгуват при доходност от 2.72%.

Не всички дългове се третират еднакво обаче. Въпреки че индексът на Bloomberg Barclays Global High Yield имаше силен старт на годината, изтривайки повече от половината от загубата от 4.06% през изминалата година, инвеститорите не изглеждат сигурни за по-нататъшни печалби. 

Последното месечно проучване на инвеститорите, публикувано във вторник от Bank of America Merrill Lynch, показа, че корпоративната задлъжнялост е основната грижа за мениджърите на фондове за първи път от 2009 г. насам, съобщи infostock.bg. 

Няма съмнение, че кредитоспособността е намаляла. Докладът за дълга показа, че глобалният дълг на нефинансовите корпорации се е увеличил до над 72 трлн. долара миналата година, което го прави близо до рекордните 92% от БВП.

Половината от инвеститорите в проучването на Bank of America Merrill Lynch твърдят, че предпочитат компаниите да използват парите си, за да подобрят балансите си, а едва 13% подкрепят връщането на пари в брой на акционерите. Независимо от това, кредитните пазари се радваха на силно представяне във вторник, като спредовете на доходността намаляват както за инвестиционните, така и за рисковите облигации в световен мащаб.