Стив Ханке препоръча на Турция да реши проблема с обезценяването на националната си валута, като въведе режим на валутен борд. Като добър пример пред Анкара той посочва България, съобщава "Дневник", като се позова на негова статия в "Уолстрийт джърнъл".

"За да направи турската лира толкова добра, колкото златото - или някоя друга солидна валута като еврото или долара, която си избере - Ердоган трябва да въведе валутен борд в рамките на 30 дни. Като част от подобно съобщение той би трябвало да декларира, че междувременно се замразява монетарната база на лирата и че националната валута ще бъде търгувана на свободно определян курс. В края на 30-дневния период ще бъде избран подходящ обменен курс, за да бъде закотвена лирата. Това е процедурата, която използвахме в Българлия и тя сработи очарователно", пише Ханке.

В статията си той припомня, че през 1997 г. левът е рухнал и инфлацията е достигнала 242% месечно. "Като президентски съветник, аз създадох валутния борд, който бе въведен на 1 юли. Така левът стана клонинг на германската марка, инфлацията веднага бе пресечена, лихвите за лева рязко се понижиха, върху българския фиск бяха наложени строги бюджетни ограничения и икономиката процъфтя."

Според Ханке "българската фискална дисциплина и намаляването на задълженията превърнаха страната в звезда на Европейския съюз."