Сосиете женерал (Societe General), третата по големина френска банка, представи днес план за съкращаване на 1600 работни места, главно в подразделението си за корпоративно и инвестиционно банкиране, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта е да се повиши рентабилността след лошото представяне миналата година.

Сосиете женерал обяви, че ще съкрати 500 милиона евро (563 милиона долара) от разходите си за корпоративно и инвестиционно банкиране през февруари, след като резултатите на банката за четвъртото тримесечие бяха сериозно засегнати от рязко понижение на пазара, което пък принуди Сосиете женерал да намали целите си за растежа на печалбата и преходите.

Банката ще съкрати 750 работни места във Франция, където съкращенията се бъдат на доброволна основа. Останалите закрити работни места ще бъдат в чужбина, основно в Ню Йорк и Лондон.

След като години наред ниските лихви орязваха възвръщаемостта на банките Сосиете женерал, Бе Ен Пе Париба (BNP Parisbas), Дойче банк (Deutsche Bank) и други големи банки разчитат на по-силно променливите приходи от корпоративното и инвестиционно банкиране, като резултатите са смесени.

Макар котировките на акциите на другите големи европейски банки да се възстановиха тази година, акциите на Сосиете Женерал все още са надолу с над три процента на фона на притеснения за платежоспособността и рентабилността на банката. Книжата й изгубиха над 39 процента през последните 12 месеца.

Главният изпълнителен директор на Сосиете женерал Фредерик Удеа е под натиск от инвеститорите. Той каза, че банката ще продаде повече активи, от първоначално планираното, за да се повиши коефициентът на платежоспособност на банката.

Сосиете женерал очаква да освободи до 10 милиарда евро капитал като част от плана за реорганизация, представен днес.