Eдна от най-големите борси за търговия с криптовалути в света "Крипто дот ком" (Crypto.com) погрешка е превела 320 хиляди единици от криптовалутата етер (близо 403,98 милиона долара) до друга крипто борса "Гейт йо" (Gate.io), обяви вчера в социалната мрежа "Туитър" (Twitter) главният изпълнителен директор на "Крипто дот ком" Крис Марсалек, цитиран от Ройтерс и БТА.

Грешката обаче е открита от потребител, който съобщи за нея, отбелязва агенцията.

Марсалек съобщи, че всички етери са възстановени и върнати на борсата "Крипто дот ком". Той подчерта, че профилът до който те погрешка са били изпратени е корпоративен акаунт на неговата компания, който обаче е част от крипто борсата "Гейт йо"(Gate.IO).

"Впоследствие ние подобрихме нашите процедури и системи, за да управляваме по-добре тези вътрешни трансфери", обяви главният изпълнителен директор на "Крипто дот ком".

"Очаквайте тежка крипто зима, но "Крипто дот ком" остава на пазара", заяви Марсалек в интервю, предавано на живо в онлайн платформата "Ю Тюб" (YouTube), съобщи онлайн изданието coindesk.com.

Изявленията му обаче не успокоиха особено много някои от играчите на пазара, които са притеснени, отбелязва Ройтерс. Тегленето на криптовалута от портфейла на "Крипто дот ком" от страна на собствениците на активи се увеличи през изминалия уикенд след туита на Марсалек, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

През миналата седмица токените (вид криптовалута) "Кронос" (CRO), създадени от "Крипто дот ком", загубиха 45 процента от стойността си поради опасенията на инвеститори, че базираната в Сингапур борса за търговия на криптовалути ще бъде следващата, която ще изпадне в ликвидна криза, пише coindesk.com.

Пазарът на криптовалути "вече е изправен на ръба", след като една от водещите специализирани платформи за търговия - Еф Ти Екс (FTX), се сгромоляса през миналата седмица. Тя започва процедура по несъстоятелност в САЩ, а главният й изпълнителен директор и неин основател, Самюъл Бакман-Фрид, ще се оттегли от поста.

Активи на клиенти на Еф Ти Екс в размер на най-малко 1 милиарда долара липсват, се казва в доклад на Ройтерс.

На този фон Чанпън Чжао, главен изпълнителен директор на най-голямата борса за търговия с криптовалути "Байнанс" (Binance), призова за въвеждането на нови, но стабилни и ясни правила, които да регулират индустрията на криптовалутите.

"Ние сме нова индустрия. През последната седмица видяхме, че тя буквално е обхваната от лудост. Поради това се нуждаем от известни регулации, но те трябва да бъдат въведени правилно" , заяви Чжао по време на срещата на върха на лидерите на страните от Групата на 20-те най-големи световни икономики (Г-20) на остров Бали, Индонезия.