Акциите на американската платформа за търговия с криптовалути "Робинхуд" (Robinhood) силно поскъпнаха снощи при закриването на Уолстрийт след информация на Блумбърг, че криптоборсата Еф Ти Екс (FTX) проявява интерес към евентуалното й придобиване, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Ако сделката се осъществи, това ще бъде най-голямата подобна операция в сферата на криптовалутите.

Търговията с акции на "Робинхуд" беше спряна за десетина минути след появата на информацията снощи към 19:00 ч. средноевропейско време, след което книжата поскъпнаха с 21,5 процента. При закриването на сесията повишението беше с 14 на сто до 9,12 долара.

Според Блумбърг ръководителите на Еф Ти Екс в момента обсъждат помежду си възможностите и начините за придобиване на "Робинхуд", чиято пазарна капитализация възлиза на 7,6 милиарда долара. Засега не е взето никакво решение и идеята може да отпадне, отбелязва Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати с дискусиите.

Източник от "Робинхуд" заяви пред АФП, че никой от Еф Ти Екс не се е свързвал с платформата.

Съоснователите на "Робинхуд" Владимир Тенев и Байджу Бхат притежават над 50 процента от правата на глас, според борсови документи.

Еф Ти Екс не е отговорил на молбата на АФП за коментар.

Пазарната капитализация на "Робинхуд" се е стопила след появата на платформата на Уолстрийт в края на юли 2021 г. при цена 38 долара на акция. Приложението за онлайн търговия се възползва от притока на потребители, привлечени от търговията с акции без комисиони. Растежът му обаче впоследствие се забави и след пик в началото на август 2021 г. неумолимо спада.