Когато разговарях със Sam Bankman-Fried преди три седмици, той беше истинското златно момче на индустрията на криптовалутите. Това ексцентрично 30-годишно момче оглавяваше една от най-големите империи в областта на криптовалутите, която беше оценена на около 15 милиарда долара. През последните няколко години той е приятел с Бил Клинтън, позира за корицата на списание Fortune и дори успя да превърне името си в начална абревиатура - SBF. Към края на нашето интервю от час и половина Bankman-Fried намекна небрежно за реалното състояние на своите финанси. "В интерес на истината значителна част от моето богатство в момента е неликвидно", каза той. Що се отнася до причините, поради които предишните му щедри политически дарения са изчезнали през последните няколко месеца, той не беше ясен : "Има ограничения които касаят това, което мога да давам - засега".

Както се оказа, това е много меко казано. Тази седмица, само за един ден, Bankman-Fried загуби почти цялото си състояние - както се изрази Bloomberg , това беше "една от най-големите загуби на състояние в историята". Най-големите компании, които той управляваше преди - борсата за криптовалута FTX и хедж фондът Alameda Research, изпаднаха в почти пълна несъстоятелност за една нощ. След това те обявиха фалит - заедно с "около 130 други свързани компании", работещи под егидата на Bankman-Fried. До петък - по ирония, която всички чувстваха - John J. Ray, адвокатът, който ръководи ликвидацията на Enron, стана новият главен изпълнителен директор на FTX.

Сривовете на криптовалутите вече станаха нещо обичайно. Но дори в една индустрия, известна със своята нестабилност, сривът на Bankman-Fried се оказа истински леден душ. В края на краищата той трябваше да бъде вундеркиндът на крипто индустрията, един вид пророк, който един ден би могъл да вкара криптовалутата в мейнстрийма. В действителност, Bankman-Freed настояваше, че можете да се доверите на неговата борса, въпреки факта, че тази индустрия е известна с изобилието си от играчи и измамници. Сякаш за да подсили този аргумент, FTX спонсорира бейзболни съдии от Висшата лига, рефери, които подкрепят честността и справедливостта. В статия, която вече е изтеглена от интернет, венчърната компания Sequoia определи Bankman-Fried на стопроцентов "бъдещ трилионер", отчасти благодарение на мащаба на неговата визия за бъдещето, в което търговията с биткойни е толкова лесна и популярна, колкото пазаруването в Amazon.

Но изглежда, че сега криптото е готово да навлезе в мейнстрийма по-малко от всякога. Въпреки че крипто губи стойност през последните няколко месеца, в хората все още живее мечтата за криптовалутата в този й вид, в който беше създадена първоначално след финансовата криза от 2008 г.: отчасти смисъла за съществуването на блокчейна се заключаваше в това да изключи алчните банкери от верига и да създава по-доверителни отношения между страните, участващи в сделките.

Сега, през 2022 г., пазарите на криптовалута се контролират от индустрия, която е доказала многократно колко много прилича на съществуващата финансова система. До есента на тази година изглеждаше, че доста значителна част от обществото постепенно започва да се доверява на тази индустрия. Щуротиите на Bankman-Fried върнаха часовника назад и това, което изглеждаше като зима, започва все повече да прилича на ледников период.

Представете си, че вашата дебитна карта внезапно е спряла да работи, защото ръководителите на вашата банка са решили да направят високорискови транзакции с вашите пари, докато се опитвате да платите за хранителни стоки в магазина. Това е толкова ясен аналог на това, в което сега е обвинен Bankman-Fried. (Самият той отказа да коментира това.)

Спадът започна със статия в CoinDesk, написана от репортера Ian Allison, който предположи, че компаниите на Bankman-Fried са били много по-взаимосвързани, отколкото някой е предполагал. Вместо да държи средства в долари и дългови книжа, империята Bankman-Fried е държала парите в собствената си криптовалута, която, разбира се, работи само докато същата валута остава стабилна. Случайно обаче конкурентът на FTX Binance, оглавявана от най-богатия човек в света на криптовалутите, китайският милиардер Changpeng Zhao, имаше в собствения си баланс от тази криптовалута на стойност няколко милиарда долара. И след публикуването на статията в CoinDesk, Zhao обяви, че планира да източи всичко.

С това и започна падането на доминото. След съобщението на Zhao, FTX имаше сериозни затруднения при изплащането на средствата, които клиентите искаха да изтеглят. Изведнъж компанията, която не толкова отдавна струваше 32 млрд. долара задлъжня към клиентите с 8 милиарда долара. В самото начало Zhao каза, че Binance ще купи FTX за стотинки, но се отказа от покупката веднага след като се запозна с финансовите отчети. FTX никога не е била банка.

Клиентите ще бъдат големи късметлии, ако успеят да си върнат поне част от парите след производството по несъстоятелност през следващите няколко години, а и е възможно Bankman-Fried да се сблъска със сериозни правни последици.

През изминалата година няколко големи крипто компании се сринаха наведнъж, но мнозина вярваха, че Bankman-Fried и неговият екип ще поемат ролята на господари на ситуацията и ще се опитат да легитимират криптовалутата, като възстановят нейната репутация. Оказа се обаче, че в тази ситуация няма нито господари, нито каквато и да е позиция. Крахът на империята на Bankman-Freed трябва да бъде сигнал за събуждане не само за индустрията, която направи тази империя възможна, но и за милионите хора, решили през последните години да заложат на криптовалутата. Централизирани борси като FTX са очевидно най-лесният начин за инвеститорите на дребно да си проправят път в пространството на криптовалутите, но както и преди те носят огромни рискове. Когато тези компании "потъват", а сега това се случва със завидна регулярност, те отмъкват със себе си и всички пари.

Но проблемът тук е много по-фундаментален и не се свежда до загубата на няколко долара. В основата на криптовалутата лежи идеята за това, че вие не трябва да доверявате своите пари на банките, че хората трябва да имат възможност да държат пари в себе си, на място, където ще са по-сигурни от това под дюшека.

И въпреки че технически все още можете да правите това, няма гаранция, че стойността на вашите крипто притежания няма един ден да спаднат до нула, поради действията на няколко нахални милиардери, които имат неоправдано силно влияние върху пазара. Ясно е, че това е ужасна сделка и е предателство на мечтата за крипто-утопията - визия за бъдеще, в което няма мътни посредници.

Дори легионите от криптоскептици, които сега се радват на възможността да заявят "казах ти", признават, че през тази пролет индустрията блесна с потенциалната си енергия. "Появихме се твърде рано", гласи една популярна крипто мантра и нейното послание е, че въпреки крехкостта на цялата тази система, въпреки безмилостното усещане, че всичко може да се разпадне всеки момент, един ден ерата на криптовалутата наистина ще настъпи. Крахът на Bankman-Fried и повече от вероятният колапс на много други фирми в близко бъдеще значително подкопават тази надежда. Сега стана много по-трудно да си представим бъдеще, в което криптовалутите ще имат поне част от влиянието, което имаха само преди шест месеца.

Криптовалутата със сигурност ще оцелее под една или друга форма, но бъдещето на криптовалутите като институция, като такава, която един ден ще може да дестабилизира банковата система или поне ще работи успоредно с нея никога не е било толкова призрачно.

Анализът е на The Atlantic, превод 3е-News