"Алфабет", компанията майка на американския технологичен гигант "Гугъл" (Google), е най-големият инвеститор в криптовалути в света, сочи проучване на анализаторската компания "Блокдейта тек" (Blockdata tech), което обхваща стоте най-големи листвани на борсата компании, навлезли в екосистемата на блокчейна между септември 2021 и юли 2022 г., предаде БТА. 

Инвестициите на "Алфабет" са на стойност 1,5 милиарда долара в криптовалути и блокчейн, посредством увеличение на капитала в четири компании - "Файърблокс" (Fireblocks), "Дейпър лабс" (Dapper Labs), "Волтидж" (Voltage) и "Диджитъл кърънси груп" (Digital Currency Group).

В началото на годината "Гугъл" създаде подразделение за блокчейн начело с Шивакумар Венкатараман, вицепрезидент на инженерния отдел на технологичния гигант, уточнява телевизия Бе Еф Ем (BFMTV).

На второ място след "Гугъл" е американският финансов гигант "Блекрок" (Blackrock), който е инвестирал 1,2 милиарда долара в американската платформа за търговия с криптовалути Еф Ти Екс (FTX) и в "Сиркъл" (Circlе).

На трето място е американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley), която е похарчила за такива инвестиции 1,1 милиарда долара в блокчейн и криптовалути.

Южнокорейската "Самсунг" (Samsung) е реализирала най-много операции през този период - общо 13, в 13 различни компании, с инвестиции за 980 милиона долара.