Кредитното предлагане на Швейцария няма да бъде ограничено от колапса на Credit Suisse, заявиха от браншовата организация - Асоциацията на швейцарските банкери (Swiss Bankers Association). Оттам изразиха убедеността си, че секторът все още има "проспериращо бъдеще", предаде Ройтерс.

Доверието "не е унищожено, но не е добро", каза днес на пресконференция председателят на Асоциацията Марсел Ронер.

Късно в неделя, 19 март, швейцарските власти приключиха напрегнатата пазарна седмица, като организираха придобиване на Credit Suisse за 3 милиарда швейцарски франка (3,24 милиарда долара) от UBS, сделка, подкрепена от милиарди държавно финансиране, като същевременно разгневиха притежателите на рискови дългови книжа за 16 млрд. шв. франка чрез отписването им до нула. Това бе опит за избягване на нови пазарни сътресения в световното банкиране. 

В коментар по темата влиятелното издание "Нойе Цюрхер цайтунг" написа: "Зомбито изчезна, но се роди чудовище".

След като сделката получи публичност, друга организация в този бизнес - Асоциацията на служителите на швейцарските банки (Swiss Bank Employees' Association - SBEA) обяви в изявление до Ройтерс, че е "дълбоко шокирана". Банковата асоциация изрично призова UBS да запази служителите на банката и да прибягва до "минимални съкращения" на персонал. "Работните места на много служители са поставени под въпрос."

Спасяването на Credit Suisse може да доведе до съкращаване на хиляди работни места, пише британският "Файненшъл таймс". Бизнесът на банката в Швейцария и инвестиционното й подразделение, за които общо работят над 30 000 души, се очаква да бъдат най-силно засегнати от съкращенията, според източници на изданието, за което съобщи БТА.

Все още е твърде рано да се определи колко точно хора ще загубят работата си, но може да става дума за една трета от общо 120 000-те служители на обединената група.

Помощта, която Швейцария ще окаже на UBS, се очаква да бъде в размер на 260 млрд. швейцарски франка (280 млрд. долара), се посочва в документи, свързани със сделката, до които Ройтерс е получил достъп.

Първоначално стана известно, че ще бъде предоставена ликвидна подкрепа от 100 млрд. франка от страна на централната банка на Швейцария (Swiss national bank - SNB). По-късно информацията бе, че общата сума ще достигне 209 млрд. франка. Очаква се около 9 млрд. франка от тях да бъдат осигурени от правителствени източници. Останалите се очаква да бъдат ликвидна подкрепа от централната банка.

От Credit Suisse заявиха миналата седмица, че имат на разположение 50 милиарда франка от схемата на централната банка, която осигурява финансиране, обезпечено срещу обезпечения като ипотеки и ценни книжа.

Данните на централната банка от 20 март показват, че Credit Suisse вероятно вече има достъп до фонда, отбелязват от Ройтерс.

Сделката за изкупуването на Credit Suisse от страна на UBS изправя Швейцария пред неимоверен риск, заяви вчера Роджър Нордман, лидер на социалдемократите в швейцарския парламент.

"Швейцарската национална банка и правителството поставиха на масата 209 милиарда франка, а това е огромен риск за Швейцария", каза той. "Новата UBS също е гигантски риск. Тя ще разполага с активи за 1,5 трилиона франка, което е твърде много за Швейцария".

Нордман посочи, че се опасява за загуба на работни места и обвини мениджмънта на Credit Suisse за състоянието на банката.

"Това, което се случва е ужасно по отношение на имиджа на Швейцария. Това е предупреждение, че в Швейцария има банки, които просто са твърде големи", каза Нордман. "Много съм загрижен за новата UBS. Трябва да има по-ясно разделение между традиционния спестовен бизнес на банките, техните инвестиционни подразделения и секторите за управление на активи".

Саудитски инвеститори, с приблизително 10% дял в Credit Suisse, оказаха натиск върху швейцарците, като предупредиха, че могат да предприемат правни действия, ако не възстановят част от злополучната си инвестиция. 

"Парите трябваше да дойдат отнякъде", каза един от служителите, участващи в преговорите, цитиран от Ройтерс.

На фона на притесненията на инвеститори и банкери президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза вчера, че сътресенията на финансовия пазар може да свършат отчасти нейната работа, ако потиснат търсенето и инфлацията.

Ясно е, че напрежението върху финансовата стабилност може да окаже влияние върху търсенето и всъщност може да свърши част от работата, която иначе би била свършена от паричната политика и повишенията на лихвите, каза Лагард пред евродепутатите.