Европейският банков сектор се срина тази сутрин след обявента вчера сделка за придобиване на Credit Suisse от конкурента UBS, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тази спасителна операция не е разсеяла опасенията на инвеститорите относно стабилността на банковата система въпреки успокоителните декларации на европейските власти. Голям губещ от преструктурирането се оказа частна саудитска банка.

Късно снощи бе обявено, че UBS е постигнала съгласие да придобие Credit Suisse в сделка на стойност 3,2 млрд. долара.

Акциите на двете банки обаче се сринаха, като само днес спадът при Credit Suisse е с 60% и на UBS с 14%, към 12:00 часа българско време. За пет дни загубата е близо 200%, съобщи 3eNews.

Към 08:15 часа по Гринуич (10:15 часа българско време) индексът на европейския банков сектор (Stoxx Europe 600/банки) се е понижил с 5,92 на сто. В Париж акциите на BNP Paribas са поевтинели с над 8 на сто, а на Societe Generale - с над 7 на сто. Във Франкфурт Deutsche Bank губи над 6 на сто, а Commerzbank - близо 5 на сто. В Лондон акциите на Standard Chartered са се понижили с над 6 на сто, на NatWest (National Westminster Bank) - с над 4 на сто, а на HSBC - с 3 на сто.

Междувременно германският надзорен орган за банковата система "Бафин" (Bafin) увери, че финансовата система в страната е "стабилна и силна". "Бафин следи развитието на пазарите и го взима предвид в рамките на мисията си за контрол. Германската финансова система продължава да е стабилна и силна", обяви органът в комюнике, изпратено до АФП.

Президентът на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилероа дьо Гало заяви в интервю за в "Монд", публикувано днес, че сделката за придобиването на Credit Suisse от UBS е добра новина, а френските банки остават стабилни и печеливши.

Bank of England също приветства действията на швейцарските власти за постигането на споразумението и заяви, че британската банкова система е добре финансирана.

Междувременно CNBC съобщи, че Saudi National Bank, която е най-голямата частна банка в Саудитска Арабия и най-крупен акционер в Credit Suisse, е загубила около 1 млрд. долара от преструктурирането на кредитната институция и вливането й в UBS, предаде БТА.

При сделката между двете швейцарски банки саудитската е загубила около 80 на сто от инвестицията си.

Базираната в Рияд банка притежава приблизително 10-процентен дял в Credit Suisse, като е инвестирала 1,4 милиарда швейцарски франка (1,5 милиарда долара) в швейцарския кредитор към ноември миналата година, при 3,82 швейцарски франка на акция. Съгласно условията на спасителната сделка UBS плаща на акционерите на Credit Suisse 0,76 швейцарски франка на акция.