Курсът на биткойна се покачи днес до деветмесечен връх на фона на сътресенията в банковия сектор, които карат някои инвеститори да да потърсят убежище в дигиталните валути, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Ръстът идва в момент, когато токенът се намира в най-добрата си седмица от четири години насам.

Цената на Биткойн днес се повиши до 28 567 долара, най-високата му стойност от средата на юни заради очакванията, че централните банки ще забавят темпото на повишаване на основните лихвени проценти. Към 12:00 часа българско време обаче биткойнът парира част от ръста си и спадпа до 28 289,70 долара.

Биткойнът нарасна с 26 на сто миналата седмица, най-добрият му седмичен ръст от април 2019 г., и се повиши с около 40 на сто за 10 дни поради сътресенията в банковия сектор в САЩ и Швейцария.

Криптовалутите силно поевтиняха през 2022 г., след като повишаващите се водещи лихви насърчиха инвеститорите да се оттеглят от рисковите активи. Поредица фалити на големи крипто-фирми, включително борсата FTX, оставиха клиентите с големи загуби.