Дълго време Швейцария беше възприемана като рай за олигарсите, където банките бяха предпочитани от заможните руснаци с връзки с Кремъл. Според изчисления на Банковата асоциация в Базел до 200 милиарда швейцарски франка от руски клиенти са били в швейцарски банки в началото на войната, пише АРД.

Четири дни след началото на руската инвазия в Украйна швейцарското правителство се присъединява към санкциите на ЕС срещу Русия. 7,5 милиарда франка са блокирани - това са средства на руснаци, попадащи под санкциите.

Твърде малко ли прави Швейцария?

Изчисленията за блокираните в Алпийската държава средства се базират на онова, което банките са съобщили на властите. Не е ясно дали няма и други пари на руски олигарси в швейцарски финансови институции. "Голямо количество средства са замразени в Швейцария, но нямам представа дали те трябва да бъдат повече или по-малко", казва Ервин Болингер от Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария пред АРД.

Роберт Бахман от неправителствената организация Public Eye критикува властите в Берн, че не правят достатъчно, пише германската медия. Според него не става дума само за парите в банките, но и за недвижими имоти и инвестиции.

Проблем има и с ролята на швейцарските консултантски фирми в изграждането на офшорни структури, чрез които се заобикалят санкциите, уточнява АРД. От организацията Public Eye дори наричат сложния офшорен бизнес на някои финансово-консултантски фирми "швейцарски бизнес модел", въпреки че подобни стратегии се практикуват и другаде. Но в Швейцария се прави твърде малко, за да се разреши този проблем, критикуват правозащитниците, цитирани от германската общестевно-правна телевизия.

Как може Швейцария да е по-ефективна в борбата с този проблем?

И точно това би било важно за прилагането на санкциите срещу Русия, казва Адвокатът и експерт по борба с корупционните практики Марк Пит казва пред АРД, че най-простият начин за по-ефективно прилагане на санкциите би бил работна група, която активно да търси, вместо винаги пасивно да чака някой да докладва.

В момента в парламента на страната се правят опити за създаването на такава работна група. Консервативните партии в Швейцария обаче се противопоставят на подобна идея.

За украинците, които живеят в Швейцария, нежеланието на Алпийската държава да вземе по-крайни мерки за контрола на руските пари в банките си, е необяснимо. Наталия Чермалих, която организира демонстрации за солидарност с Украйна в Женева, казва пред АРД, че вероятно става дума за специфичната култура на швейцарците, която е свързана с неутралитета. Швейцарският адвокат Пит пък нарича тази неутралност желание да се прави бизнес с всички.

Материалът е публикуван тук