По-добре, че има актуализация, за да може все пак да мине през парламента гласуването на разходи, които така или иначе щяха да бъдат направени", Коментира пред БНР икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Тази година вероятно приходите ще са повече, така че беше сравнително ясно, че е редно да се направи актуализация, за да може да се даде възможност да се изхарчат тези допълнителни средства.

"Но е друг начинът, по който това стана. Доста популистки беше. За поред път бюджетът е сбор от разходи, а не толкова от ясни идея за това какви политики ще се провеждат", заяви още Руслан Стефанов.

"Справянето с последиците от пандемията е първото нещо, за което се актуализира бюджета. Другото нещо са увеличаването на пенсиите. Но там, където страните имат висок процент ваксинирани пък, там икономиките вървят вече много по-напред от нас, а същевременно пенсионерите и възрастните хора са им много по-добре защитени. Докато по отношение на ваксинационната политика нашите правителства се провалиха - и предишното, и сегашното", каза той.

"Другото нещо са парите в помощ за туризма, защото това е един бранш, който показа крайно незачитане на правила и мерки през пандемията, а в крайна сметка продължава да получава средства, защото е достатъчно голям секторът да прави протести", посочи още Стефанов.

По думите на Стефанов големият проблем с този бюджет ще е, ако нова вълна затвори хората в къщи и да няма приходи в бъдеще в бюджета и икономиката не върви напред.

Без отговор остана въпросът с пътищата - беше ни казано, че има много закононарушения, а изведнъж решихме, че ще платим едни средства, защото фирмите държат правителството заложник и могат да му причинят болка...", смята икономистът.