Централната банка на Русия рязко понижи в петък, 22 юли, основната лихва с 1,5 процентни пункта, до 8% годишно. Това се казва в прессъобщение на централната банка след заседанието на Управителния съвет.

Отбелязва се, че такова решение е взето във връзка с ниския темп на растеж на потребителските цени, което води до забавяне на годишната инфлация. Централната банка посочи, че спадът на бизнес активността е по-бавен от очакванията на регулатора през юни.

В същото време външните условия за руската икономика остават трудни и продължават сериозно да ограничават икономическата активност, се казва в прессъобщението.

Централната банка добави, че ще оцени възможността за допълнително намаляване на основния лихвен процент през втората половина на 2022 г.

Експертите прогнозираха по-малък спад на основната лихва - с 0.5-1 процентни пункта.

Решението на Централната банка да намали основната лихва с 1,5 процентни пункта до 8% годишно се дължи на по-ниските цени и укрепването на рублата. Това съобщи пред Газета.ру Михаил Зелцер, експерт по капиталовите пазари в BCS Mir Investments.

"Сдържаните оценки за темповете на намаляване на основния лихвен процент се задържаха дълго време. Спадът на инфлационните очаквания в страната и завръщането на дефлацията обаче надделяха; малцина експерти очакваха основният процент да падне до 8% годишно", обясни Зелцер.

Сега курсът се върна към стойностите от декември 2021 г., преди влошаването на положението на геополитическото поле, подчерта Зелцер.

"Регулаторът взе решението въз основа както на силно заздравената рубла, така и на затихващата инфлация, но и на необходимостта да се подкрепят индустриалните сили на страната. Икономиката се нуждае от евтини кредити в ерата на ограничения и недостиг на внос", каза Зелцер.

Според неговите прогнози Централната банка ще бъде по-предпазлива на следващите заседания.

"Депозитите ще продължат да губят доходност. Последната оценка на максималната ставка в най-големите банки е 7,65%. Очевидно доходността ще падне под 7% през следващите седмици. Кредитите също ще станат по-достъпни. Предвид потиснатото търсене на кредитни ресурси от корпорациите и обществото, както и заради по-евтини заеми от Централната банка, банките са в състояние да намалят лихвите", заключи експертът.

Междувременно най-голямата руска банка - СБЕРбанк, съобщи, че ще намали лихвите по ипотечните и потребителските кредити. "Ние ще обявим нови параметри във връзка с намаляването на основния процент на Централната банка през следващите дни", се казва в съобщението.