Руската централна банка (РЦБ) обяви, че от днес спира да купува злато от банките, за да могат те да отговорят на търсенето от населението, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на банката.

"В момента търсенето от населението за закупуване на физически златни кюлчета е нараснало, най-вече заради премахването на ДДС за тези трансакции", посочва институцията, цитирана от АФП и БТА.

Руската централна банка започна отново да купува злато на вътрешния пазар за благородни метали на 28 февруари 2022 г., близо две години, след като беше прекратила тези операции.

После влезе в сила отмяната на ДДС за закупуването на злато от частни лица, докато междувременно рублата се срина заради западните санкции. Мярката цели да се избегне купуването на чуждестранна валута от населението, което, когато е масово, отслабва още повече националната валута.

Въведени бяха големи ограничения за купуването, тегленето и изнасянето от страната на чуждестранни валути. Рублата изгуби 40 процента от стойността си от началото на военната интервенция. Част от валутните резерви на РЦБ в чужбина бяха замразени от Запада, ограничавайки възможностите й за действие.