Руската рубла се стабилизира в понеделник близо до най-добрите си дни, подкрепена от мерки за капиталов контрол, и може да продължи тази тенденция поради предстоящите данъчни плащания в края на месеца, отбеляза Ройтерс.

Към 14:00 часа българско време руската национална валута се обменяше при курс от 56,75 рубли за 1 щатски долар и 59,69 рубли за 1 евро, близо до най-високи нива от пет години, които бяха отбелязани през месец май - 57,10 рубли за евро.

През месец май също така рублата достигна курс от 55,80 за долар, най-силното си ниво от февруари 2018 г., но бързо (за дни) падна до 66,70.

Курсът на рублата, която стана най-добре представящата се валута в света тази година, се движи от високите приходи на Русия от износ на суровини и резкия спад на вноса, заедно със забраната на домакинствата да изтеглят спестяванията си в чуждестранна валута.

Топ политиците използваха годишния икономически форум на Русия в Санкт Петербург миналата седмица, за да подчертаят силата на рублата. Има опасения, че силната рубла може да натежи, тъй като икономиката изпада в рецесия на фона на суровите санкции.

Първият вицепремиер Андрей Белоусов каза, че рублата е надценена и на индустрията ще и бъде по-удобна, ако падне между 70 и 80 рубли за долар.

Все пак тази седмица принос към доброто представяне на рублата може да имат плащанията на данъци от компаниите, за които експортно ориентираните фирми обикновено конвертират приходите си в долари и евро.

Доларът ще се консолидира в диапазона от 55,5-57,5 спрямо рублата през деня, се казва в позиция на анализатори на Promsvyazbank.