На 15 август Банката на Русия (Централната банка на Руската федерация-ЦБРФ) ще започне пилотен проект с реални цифрови рубли, като на първия етап клиентите ще могат да отварят портфейли, да извършват преводи и да плащат за стоки и услуги, каза днес първият заместник-председател на Централната банка Олга Скоробогатова на пресконференция, цитирана от ТАСС.

"Цифровата рубла, която наистина ни отвежда до ново качествено ниво нашите платежни технологии в страната като цяло и ни позволява като държава да изграждаме трансгранични плащания, включително с други държави, когато те също издават национални цифрови валути", обясни тя.

Началото на проекта

"Ние се подготвяме от дълго време за началото на пилотния проект за реални операции, а проектът ще стартира на 15 август, тоест само след няколко дни, и ще се осъществяват няколко вида операции като отваряне на портфейли в цифрови рубли за банки и за други клиенти - на физически и юридически лица, преводи в цифрови рубли между клиенти и плащане в предприятия за търговия и услуги (които са въвели разплащателна система с такава валута - бел. авт.) с помощта на цифровата рубла", каза Скоробогатова.

В отговор на журналистически въпрос тя съобщи, че пилотният проект е за неголеми суми и малко на брой клиенти, без да дава повече подробности. "След това ще сме готови да предложим цифровата рубла на всеки", като не се ангажира със срокове.

Законодателството за създаването на националната цифрова валута

беше прието на трето четене от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) на 19 юли. Тогава ТАСС съобщи, че след като законът бъде подписан от президента Владимир Путин, централната банка на Русия може да започне тестове на цифровата рубла, "което може да стане още през следващия месец август".

Сред обнародването на закона, управителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина, цитирана в съобщение до медиите, че пилотния проект на централната банка ще се включат 15 от кредиторите в страната. Той ще позволи на физически лица и компании да отворят цифров портфейл на платформата на централната банка, който ще бъде достъпен чрез интернет платформата на всеки руски кредитор. Транзакциите с цифровата рубла ще бъдат безплатни за физическите лица, а компаниите ще трябва да плащат такса от 0.3% върху транзакциите.

Концепцията е от 2020 година

ТАСС припомня, че ЦБРФ е представила концепцията за цифровата рубла още през октомври 2020 г. Готовият вече проект, който стартира другата седмица, предвижда цифровата рубла да бъде под формата на уникален цифров код, който ще се пази в специален цифров портфейл. Потребителите ще могат да си обменят въпросния код и така ще осъществяват парични трансфери.

20 държави работят по подобни проекти

По данни на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани преди време от "Ройтерс", повече от половината централни банки в света обмислят или разработват цифрови валути. Най-малко 20 работят по пилотни програми, включително Индия, Япония и Китай. По-конкретно проектът на втората по големина икономика в света, обхваща 260 млн. души и се тества в области, включващи обществения транспорт и електронната търговия.

Според "Блумбърг", Русия работи активно за въвеждане на дигитална рубла, присъединявайки се към нарастващия списък от държави, които експериментират с електронната валута, тъй като се бори с международната изолация заради войната си в Украйна, започнала през февруари 2022 г.

Чуждестранните банки следвайки политиката на съответното държава, също прилагат все по-рестриктивни политики по отношение на плащанията от Русия. На свой ред Москва се стреми да отслаби въздействието на санкциите, като стимулира търговията в национални валути с държави като Китай и Индия, които са по-неутрални по отношение на войната с Украйна.

Срив на руската валута

Сред новината руската рубла се понижи доста съществено и към 13:00 часа българско време загуби 1.17% до 97.3325 рубли за един долар спрямо нивото при затваряне на търговията във вторник. Според базата данни на Trading Economics, от началото на годината руската рубла се е обезценила с 32.02% от 73.723 рубли за долар към 1 януари 2023 година.