Общо 130 държави, които формират 98 на сто от глобалната икономика, проучват въвеждането на дигитални версии на своите национални валути, съобщи БТА.

Почти половината от тези страни са достигнали до напреднал етап при подготовката за стартиране на дигитална валута или вече са започнали нейното въвеждане, показват резултатите от ново проучване, предаде Ройтерс.

Благодарение на значителния напредък, постигнат през последните 6 месеца, всички страни от групата на най-големите икономики в света (Г-20), с изключение на Аржентина, вече са в напреднал етап на "пускане" на дигитална версия на националната си валута, по данни на базирания в САЩ аналитичен център "Атлантически съвет" (Atlantic Council).

Единадесет държави, сред които редица страни от региона на Карибите, както и Нигерия, вече представиха "дигитални валути на централната банка" (CBDC), както са известни.

Други две големи нововъзникващи икономики - Индия и Бразилия - също планират да "пуснат" цифрови валути през следващата година.

Европейската централна банка е на път да започне реализацията на своя пилотен проект за въвеждането на цифрово евро, докато над 20 други държави също се очаква "да предприемат значителни стъпки" в тази насока до края на годината.

В САЩ напредъкът по въвеждането на дигитален долар се "развива" само при т.нар. "версия на едро" (за разплащания между банки), се казва в изследването на "Атлантическия съвет", докато работата по т.нар. "версия на дребно" (за широка употреба от населението) е "в застой".