Управителят на Банката на Русия (Руската централна банка) Елвира Набиулина определи като неверни съобщенията за изплащане на пенсии само в цифрови рубли и за замяната на парите в брой с тях. Думите й цитираха днес руските информационни агенции.

"Това абсолютно не е вярно. Цифровата рубла не отменя и не замества нищо, тя допълва", каза ръководителят на финансовия регулатор, отбелязвайки, че цифровата рубла служи като допълнителен метод на плащане.

Според Набиулина, Централната банка ще развива както безналичното, така и паричното обращение, така че хората да могат удобно да управляват финансите си. Тя също така отбеляза, че ключовото предимство на цифровата валута ще бъде напълно безплатните трансфери за физически лица.

Агенциите припомнят, че в края на 2022 г. Набиулина обяви, че руснаците ще започнат да получават пенсионни плащания в цифрови рубли, когато те бъдат въведени. Пенсионерите ще могат да избират този метод за получаване на доходите си - както е в момента, например, да ги получават в пощенските клонове или по банкови сметки. Според плановете на Централната банка в цифрови рубли ще бъде възможно да се получават не само пенсии, но и заплати.

Според концепцията цифрова рубла трябва да представлява трета парична форма, паралелна с наличните и безналичните рубли, и да бъде под формата на уникален цифров код, който да се пази в специален електронен портфейл. Прехвърлянето на цифрови рубли от един на друг човек ще става с преместването на въпросния цифров код от един в друг портфейл. Притежателите на цифрови пари ще могат свободно да прехвърлят рубли от една форма в друга.

Набиулина по-рано съобщи, че Банката на Русия планира да започне тестове с цифровата рубла с реални клиенти от април 2023 година.