Биткойнът днес поскъпна с 11,1 на сто до 38 299,39 долара, сочат данни на специализирания портал Койндекс (Coindesk) към 12:30 ч. бългърско време.

По-рано днес в азиатската сесия курсът на най-популярната криптовалута скочи с 12,5 на сто до 39 850 долара - най-високо от средата на юни, а етер достигна триседмичен максимум от 2344 долара.

Търговците се надяват положителните коментари от влиятелни инвеститори да сигнализират за обрат в крехките нагласи спрямо виртуалните валути, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица ентусиастът и шеф на Тесла (Tesla) Илон Мъск заяви, че компанията вероятно ще възобнови приемането на биткойни, след като проучи надлежно въпроса с енергийния разход. Тесла спря плащанията в тази валута през май, допринасяйки за рязкото й разпродаване, припомня БТА.

Също миналата седмица шефът на Тутър (Twitter) Джак Дорси каза, че цифровата валута е "голяма част" от бъдещето на фирмата за социални медии, а вчера лондонският финансов в. "Сити Ей Ем" написа, позовавайки се на "вътрешен източник", че Амазон (Amazon) планира до края на годината да започне да приема плащания с биткойни.

Според търговците тези съобщения са достатъчни, за да може най-накрая пазарът на криптовалути да се оттласне от дъното, където се задържа трайно от май.