Китайската централна банка предупреди компаниите да не подпомагат бизнеса, свързан с криптовалути, след като трезорът затвори софтуерна фирма поради подозрения за участие в транзакции с цифрова валута, предаде АФП.

През последните месеци Пекин насочи вниманието си към криптовалутата, тъй като разширява регулаторните си мерки срещу технологичния сектор, припомня БНР.

Търговията с криптовалути е забранена в Китай, а наскоро властите затвориха "мини за копаене" на биткойни и предупредиха банките да спрат свързани с цифровите валути сделки.

Във вторник офис на централната банка в Пекин разпореди закриването на софтуерната компания Beijing Qudao Cultural Development, защото била участвала в предоставянето на софтуерни услуги за транзакции с криптовалута.

Този ход беше необходим "за предотвратяване и контрол на риска от спекулации при транзакции с виртуална валута и защита на безопасността на публичните активи", се казва в изявление.

Банката също така предупреди организациите да "не предоставят помещения, търговски дисплей, реклама и други услуги за бизнес дейности, свързани с криптовалута".

Финансовите и разплащателните институции са инструктирани да не предоставят услуги, свързани с криптовалута, на клиентите.

Съобщението се появява малко след като провинции, включително Съчуан, Вътрешна Монголия и Цинхай, спряха криптовалутите - карайки "миньорите" да търсят бази в чужбина - и след по-ранно предупреждение за банки и разплащателен гигант да спрат транзакциите, свързани с криптовалути.

Миналия месец биткойнът се срина след забраната за добив от страна на Китай в югозападната част на Съчуан.

В Китай е в ход широкообхватно репресивно регулиране на неговия финансово-технологичен сектор, чиито най-големи играчи - включително Alibaba и Tencent - бяха наказани с големи глоби, след като бяха обвинени в монополистични практики.

Междувременно стана ясно, че Пекин ще засили и контрола върху китайските компании, които са листвани на борси в чужбина и ще подобри регулирането на трансграничните потоци на данни, както и сигурността им. Това съобщи агенция Синхуа, позовавайки се на правителството, цитирана от Ройтерс.

Китай освен това ще се бори и с незаконните дейности на пазара на ценни книжа и ще наказва измамите при емитирането на облигации, манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация, посочва БТА.

Китай ще проверява източниците на финансиране на инвестициите в ценни книжа и ще контролира коефицента на финансовия ливъридж (съотношението между собствен и зает капитал - бел.ред.), се посочва в информацията на правителството.