Хакерите са върнали досега 260 млн. от 600 милиона долара, които откраднаха. Деянието им се смята за вероятно една от най-големите кражби на криптовалута.

Киберпрестъпниците експлоатират уязвимост в Poly Network, платформа, която се стреми да свърже различни блокчейн, за да могат да работят заедно, отбеляза CNBC.

Poly Network разкри атаката във вторник и поиска да установи комуникация с хакерите, призовавайки ги да "върнат хакнатите активи".


Блокчейн (Blockchain) е споделена цифрова книга или база данни с финансови транзакции, които се записват на множество компютри на различни места по света. Базата данни постоянно се разраства, когато към нея се добавят нови Блокчейн транзакции или т.нар. "блокове". По този начин се формира непрекъсната верига от блокове, при която записите са публични и проверими.


Всяка цифрова монета има своя собствена блокчейн и те са различни един от друг. Poly Network твърди, че може да накара тези различни блокчейни да работят помежду си.

Poly Network е децентрализирана финансова платформа. DeFi е широк термин, обхващащ финансови приложения, базирани на блокчейн технология, като намерението е да се изрежат посредниците, вкл. борси, тоест системата се смята за децентрализирана.

"Сумата, която сте хакнали, е най-голямата в историята на defi", написа Poly Network в туит.

Връщането на парите

При един странен ход на събитията в сряда хакерите започнаха да връщат част от откраднатите средства.

Те изпратиха съобщение до Poly Network, вградено в транзакция с криптовалута, казвайки, че са "готови да върнат" средствата. Платформата DeFi отговори с искане парите да бъдат изпратени на три крипто адреса.

Вече около 260 милиона долара бяха изпратени обратно.

"Мисля, че това е демонстрация на факта, че дори и да можете да откраднете криптоактиви, изпирането им и осребряването им е изключително трудно, поради прозрачността на блокчейна и използването на блокчейн анализ", каза Том Робинсън, главен научен работник на фирмата за анализи на блокчейн Elliptic, цитиран от CNBC.

"В този случай хакерът стигна до заключението, че най-сигурният вариант е просто да върне откраднатите активи."

Най-общо за понятията

Децентрализираното финансиране (DeFi) е базирана на блокчейн форма на финансиране, която не разчита на централизирани финансови посредници като брокери, борси или банки да предлагат традиционни финансови инструменти, а вместо това използва интелигентни договори за блокчейн, като най-разпространеният е Ethereum Поддръжниците на системата казват, че това може да направи финансовите приложения, като например кредитирането, по-ефективни и по-евтини.

Блоковете, които изграждат Блокчейн са съставени от цифрова информация. По-конкретно те имат три функции, обяснява admiralmarkets:

  • блоковете съхраняват информация за транзакции като дата, час и сума;
  • блоковете съхраняват информация затова кой участва в дадена Блокчейн транзакция. Вместо да използвате действителното си име, Вашата покупка се записва без никаква идентификационна информация, като се използва уникален "цифров подпис", нещо като потребителско име;
  • блоковете съхраняват информация, която ги отличава от останалите блокове. Както хората си имаме имена, които ни различават един от друг, всеки блок съхранява уникален код, наречен "хеш", който ни помага да различим един блок от друг.