Руската рубла отслабна днес, след като Руската централна банка (РЦБ или Банката на Русия) се намеси на валутния пазар в опит да стабилизира националната валута, предаде Ройтерс.

РЦБ обяви вчера, че от днес спира да осъществява покупки на чуждестранна валута на вътрешния пазар в рамките на редовните операции на министерството на финансите, извършвани според бюджетните правила, в опит да стабилизира рублата. В същото време Банката на Русия ще продължи да продава чуждестранна валута на вътрешния пазар.

Това съобщение всъщност бележи отказа от т.нар. бюджетното правило, според което Русия купува или продава чуждестранна валута, съхранявана в Руския фонд за благосъстояние, за да гарантира баланса във федералния бюджет според промените в приходите от продажбите на петрол и природен газ. Именно това правило се свързва със срива на рублата през последните месеци, което накара мнозина руснаци да се опасяват, че равнището им на живот ще се понижи.

В ранната търговия днес рублата се засили, но малко по-късно отстъпи с 0,4 на сто спрямо долара до 97,57 рубли за долар, след като вчера поевтиня до 98,0725 рубли за долар - най-ниският курс от 25 март 2022 година на фона на силното търсене на чуждестранна валута и ограниченото предлагане. Спрямо еврото руската валута загуби 0,9 на сто до 107,50 рубли за едно евро, а спрямо юана - 0,4 на сто до 13,49 рубли за юан.

Ходът на централната банка в крайна сметка означава, че нетното предлагане на чуждестранна валута на пазара ще се увеличи до 2,3 милиарда рубли на ден от 500 милиона рубли.

Анализатори, които очакваха намеса на руските власти, като цяло посочват, че все пак ще бъдат необходими по-решителни действия, за да се постигне значима промяна.

Централната банка даде обнадеждаващ сигнал, като най-накрая реагира на срива на националната валута, каза Евгений Суворов, икономист в CentroCreditBank.

"Това не са дори половинчати мерки, а по-скоро недостатъчни мерки предвид обемите", отбеляза Дмитрий Полевой, ръководител на инвестициите в "Локо-инвест" (Locko-Invest).

"Новината е положителна, но няма да бъде достатъчна, за да започне засилване на рублата. Очакваме увеличаване на петролните приходи и намаляване на търсенето на долари и юани от вносителите", допълва Алексей Антонов от "Алор брокер" (Alor Broker).

Петролът сорт Брент, който е световен референтен показател за основната износна стока на Русия, поевтиня с 0,1 на сто до 87,43 долара за барел днес.

Руската централна банка, която действа от името на финансовото министерство, възобнови в средата на януари операциите си по купуване и продажба на чуждестранна валута на националния обменен пазар, след като ги бе прекъснала за близо 10 месеца заради редица санкции, приети в отговор на руската инвазия в Украйна, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

До февруари 2022 година Русия използваше предимно долари и евро, за да балансира бюджета си.

Москва е ангажирана в процес на дедоларизация на икономиката си, за да бъде по-малко зависима от Вашингтон и обяви още през януари, че иска да обменя основно юан, валутата на китайския партньор на Москва.

Евентуално решение за "възстановяване" на операциите на Банката на Росия, "ще бъде взето, като се вземе предвид реалната ситуация на финансовите пазари", уточни днес в комюнике органът, управляващ финансовата стабилност на страната.

Руските борсови индекси днес вървят нагоре. Доларовият индекс RTS прибави 0,8 на сто до 1012,3 пункта. Деноминираният в рубли индекс MOEX се повиши с 1,1 на сто до 3134,3 пункта.