Само руската рубла се срина до 15-месечно дъно спрямо щатската валута, заради опита за военен бунт на частната армия "Вагнер". Руската валута докосна за кратко курса 87 рубли за долар на международната търговия, преди да се установи до 85.18 рубли, което представлява понижение с 1.83% спрямо нивото при затваряне на търговията в петък, най-слабото ниво март 2022 г.

Въз основа на информация, предоставена от банки и обменни бюра в Москва, средният курс купува/продава е в диапазона 81.73 / 92.16 рубли за долар, според официалната оперативна информация на Руската централна банка. В сравнение с предходната търговия средният курс на покупка се е увеличил с 69 копейки, а средният курс на продажба е нараснал с 3.83 рубли.

Това се случи заради нарастващите политически сътресения в страната след прекратен опит за военен бунт през уикенда.

По време на днешната борсова сесия щатският долар се понижава спрямо основните световни валути. Инвеститорите оценяват вероятността от влошаване на ситуацията в световната икономика след повишаването на лихвените проценти от централните банки на няколко страни едновременно миналата седмица, отбелязва Trading Economics.

Освен това, публикуваните в петък статистически данни оказаха негативно влияние върху стойността на щатската валута.

Индексът на мениджърите по покупките в производството (PMI) в САЩ падна до 46.3 през юни от 48.4 месец по-рано, според предварителните данни на S&P Global, които изчисляват индекса. Това е минималното ниво за последните шест месеца.  Преди това PMI индикаторът за еврозоната отново спадна под прогнозите на анализатори и инвеститори.

Еврото се повиши с 0.11% до 1.0906 долара спрямо 1.0894 долара в края на последната сесия в петък, когато общата европейска валута се обезцени с цял процент, падайки под 1.09.

Британският паунд нарасна незначително с 0.08% до 1.2725 долара в сравнение с 1.2714 долара в края на предишната търговия.

След сривовете миналата седмица, цените на петрола отново се повишиха, което повлия на другите двете стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на суровината. Канадският долар се повиши с 0.29% до 1.3143 канадски долара за един американски, а норвежката крона нарасна с 0.31% до 10.7763 крони за долара. На стоковата борса в Лондон американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 юли поскъпна с 0.82% до 69.73 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 30 юни нарасна с 0.92% до 74.53 долара за барел.

Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа бълтгарско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3eNews