Все още не е започнало отпускането на нисколихвените кредити за засегнатите от кризата фирми, гарантирани от Българската банка за развитие. За сметка на това от мярката на правителството, даваща възможност за отсрочване на банкови задължения на граждани, са се възползвали 25 хиляди души, каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред БНТ.

"Вече имаме над 25 хиляди разсрочени кредита. Основното там е да си бил редовен платец и да имаш максимум просрочие до 90 дни. Трябва да си го правил, да си го обслужвал редовно до 1-ви март", допълни Андронов.

Той обясни, че самата процедура за отсрочване на кредитите отнема между 30 мин и час.

Преди седмица правителството обяви финансови мерки в подкрепа на бизнеса за четири и половина милиарда. Българската банка за развитие гарантира ресурс от 2 млрд. лв., чрез който се дава възможност на фирмите да теглят нисколихвени, с отложено изплащане, оборотни кредити през търговските банки. Над 2 млрд. се отпускат чрез Фонда на фондовете за оборотни и капиталови кредити за микро, малки и средни предприятия става въпрос за безлихвени или нисколихвени заеми.

Засега тези финансови мерки са все още недостъпни за бизнеса, обясни председателят на банковата асоциация.

"По българските мерки, оповестени чрез ББР, се работи, защото има още много неизяснени и неуточнени елементи. Тази мярка все пак не трябва да е декоративна, тя трябва да стигне до фирмите. Ние от банките точно затова преговаряме с Банката за развитие, за да направим работещ този инструмент", каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов пред БНТ.

Мерките в подкрепа на гражданите обаче работят, увери Андронов. И съобщи, че четири търговски банки вече отпускат кредити с отсрочено изплащане, а други 8 се готвят да подпишат договор с Банката за развитие.

"Идеята на мярката е да се насърчат и хората, и техните работодатели, да преминат през този период, да се затвори дефицитът-финансов, който имат хората, за да могат през следващите месеци евентуално да прескочат и после отново да се върнат на работа, да получават възнагражденията си", каза Петър Андронов.

Неяснотата докога ще продължи извънредното положение и икономическата криза спира много българи да теглят безлихвен кредит.