Руското финансово министерство е подготвило концепция за регулиране на пазара на криптовалути в Русия, без да ги забранява. Едно от предложенията на ведомството е всички операции с криптовалути да се извършват чрез руски банки, пише днес медийната група "Расбизнесконсалтинг", позовавайки се на документ и писмо на министерството до вицепремиера Дмитрий Чернишенко, цитирана от ТАСС.

Пресслужбата на Руската централна банка (РЦБ) съобщи пред изданието, че не е получила официална концепция от финансовото министерство и добави, че позицията на "Банк России" за регулиране на криптовалутата е отразена в консултативния доклад.

Преди седмица РЦБ предложи да бъдат забранени използването и копаенето на криптовалути на руска територия. Централната банка мотивира предложението си с това, че този вид виртуални валути са заплахи за финансовата стабилност и благополучието на гражданите.

Финансовото министерство на Русия смята, че пълната липса на регулиране на криптовалутата или забраната им ще доведат до дестабилизация на отрасъла, увеличение на дела на сенчестата икономика и растеж на злоупотребите, а правозащитните органи няма да могат да реагират ефективно при престъпления с използване на криптовалута, пише вестникът.

Регулирането на криптовалутата ще доведе до увеличение на бюджетните приходи, тъй като ще се появят нови субекти, увеличавайки данъците и застрахователните премии, отбелязва ведомството, допълвайки, че пълната забрана на операциите с криптовалута е невъзможна.

Русия от години се противопоставя на криптовалутите, твърдейки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на тероризма. В крайна сметка през 2020 г. Москва ги легализира, но забрани да бъдат използвани като платежно средство.